Uhka vai mahdollisuus?
Luin välipäivinä anopilta joululahjaksi saamani kirjan. En paljasta tässä nimeä tai kirjailijaa, jos sama ”bestseller” on vielä kesken jonkun yöpöydällä. Kirjassa murhaajaksi paljastui supertekoäly, jonka kirjan sankari onnistuu lopulta sulkemaan. Tekoäly ottaa vallan meistä ihmisistä, eikö niin?
Viime vuoden lopulla keskustelu kryptovaluutoista kiihtyi samaa tahtia kun bitcoinien arvo puhkoi päivä toisensa jälkeen uusia ennätyksiä. Välillä sen arvo taas vajosi useita kymmeniä prosentteja. Kaikki perinteiset pankkiirit ja talousviisaat kilvan varoittelevat meitä kuplasta. Lohkoketjuteknologia ja valtava laskentateho ovat mahdollistaneet uuden globaalin valuutan ja rahansiirrot jälkiä jättämättä. Tämä on ainakin periaatteessa turvallista, koska valuutan arvoa ei voikaan enää yksi valtio tai pankki määrätä. Toiminta vie kuitenkin lopulta pohjan länsimaiselta verotukseen perustuvalta tulonsiirrolta ja hyvinvointiyhteiskunnalta, eikö niin? Ja syö pirusti sähköä.
Tilastokeskus julkaisi joulukuussa kirjanpito- ja tilinpäätöstoimialan lukuja, joiden perusteella alalla työskentelevien henkilöiden määrä on kääntynyt laskuun. Jatkossa softarobotiikalla voidaan tehostaa taloushallinnon prosesseja ja tehdä työttömiksi loputkin kirjanpitäjät ja tilintarkastajat, eikö niin? Sähköposteihin ei voi enää luottaa ja läppärin kameran eteen pitää laittaa teippi, jottei kukaan vakoile sinua, kun kaivat nenääsi kesken työpäivän tai teet kotona etätöitä kalsareissa, eikö niin?
Teolliset vallankumoukset, joita ihmiskunnan historiassa on ollut muutamia, ovat aiheuttaneet hetkellisesti eroja eri maanosien tai yhteiskuntaluokkien välille. Pidemmällä tähtäimellä ne ovat aina kuitenkin lisänneet ihmisten hyvinvointia kaikilla mittareilla mitattuna. Nyt olemme keskellä neljättä teollista vallankumousta, digitalisaatiota. Se aiheuttaa meissä epävarmuutta, ja antaa palstatilaa tuomiopäivän oraakkeleille. Muista kuitenkin, että sinä päätät itse, onko digitalisaatio sinulle uhka vai mahdollisuus.
Minä olen päättänyt, että digitalisaatio ei ole ainoastaan mahdollisuus suomalaiselle taloushallinnolle, vaan sen pelastus. Sen avulla me voimme vapauttaa kallista aikaamme rutiinitehtävistä lisäarvoa tuottavaan työhön ja kanssakäymiseen kollegoidemme ja asiakkaidemme kanssa sekä jatkuvaan uuden oppimiseen, jota työelämä jatkossa on. Työn luonne muuttuu aikaisempaa mielekkäämmäksi, kehittävämmäksi ja se saa meidät jaksamaan pidempään työelämässä, kun voimme helpommin yhdistää työ- ja vapaa-aikaa.