Tilisanomat on yhden pääkirjoituksen arvoinen

13.10.2020
Janne Fredman

Tilisanomien pääkirjoituksissa on viime vuosina käsitelty ansiokkaasti taloushallintoalan suuria ilmiöitä, kuten taloushallinnon laatua, alan vetovoimaa sekä kirjanpidon ja verotuksen tulevaisuutta. Nyt on aika katsoa lähemmäs – tähän lehteen, joka on käsissänne paperilla tai tabletilla. Mielestäni Tilisanomat-lehti on yhden pääkirjoituksen arvoinen.

Tilisanomat sai kevään lukijatutkimuksessa teiltä mainion yleisarvosanan 4,35 asteikolla 1-5. Tuhannet kiitokset siitä. Mielestäni kuitenkin parantamisen varaa on vielä.

Kun teiltä kysyttiin lehden sisällöstä ja toiveistanne, ette tehneet asiaa meille helpoksi. Haluatte pienten ja mikrojen asiaa, mutta kuitenkin IFRS-tilinpäätöstä ja siirtohinnoittelua. Haluatte kouluja aloitteleville kirjan­pitäjille, mutta vaaditte huippuammatti­laisten pohdintaa vaativimmista alv-pähkinöistä. Haluatte pelkkiä kirjanpidon ja verotuksen asia-artikkeleja, mutta pidätte eniten robotiikkakirjoituksista tai henkilöhaastatteluista, joissa ihminen numeroiden takaa pääsee esiin.

Oikeasti nämä ristiriitaiset näkemykset ovat upea asia. Ne kertovat siitä, että lehteä luetaan sekä tilitoimistoissa että suuryritysten ja kuntien palvelukeskuksissa. Lehteä lukevat aloittelevat kirjanpitäjät ja alan kovimmat jyrät, unohtamatta tilintarkastajia. Tältä pohjalta meidän täytyy jatkaa – sisältöä kaikille teille.

Lehden kova ydin on kirjanpidon, välittömän verotuksen ja arvonlisäverotuksen pyhä kolminaisuus sekä palkanlaskenta verotus­kytköksineen. Olisi kuitenkin teidän työnne aliarvioimista, jos emme käsittelisi myös esimerkiksi yhtiöoikeutta, työoikeutta, henkilöstöhallintoa tai it-asioita. Monelle teistä ne ovat osa päivittäistä työtä ja monen muun mielestä asiaan kuuluvaa yleissivistystä. Lehden jokaisen kirjoittajan pitää kuitenkin muistaa, että emme kirjoita yhtiöoikeudesta naapurihuoneen professorille tai ohjelmistointegraatiosta kilpailevan ohjelmistofirman tutulle huip­pukoodarille. Kirjoituksen pitää olla tavallisen taloushallinnon ammattilaisen ymmärrettävissä ja palvella hänen arkista työtään tai ammatillista kehittymistään. Tässä meillä on parannettavaa.

Suurin huoleni on kuitenkin suora palaute ”aina on samat henkilöt kirjoittamassa artikkeleita”. Näin se ikävä kyllä on, emmekä tyystin voi vedota siihen, että Suomi on pieni maa. Tämä ei toisaalta ole pelkästään lehtemme murhe. Suomen kirjanpidon kovimmat luut alkavat olla eläkeiässä. Tarvitaan nuoria kirjanpitäjiä, palkanlaskijoita ja tilintarkastajia kasvamaan asiantuntijoista guruiksi. Tähän kasvuun Tilisanomat on yksi hieno väline. Arvoisa asiantuntija, unohda siis turha kainous ja ilmianna itsesi ja mieliaiheesi meille. Tai ilmianna ujo pöytänaapurisi.

Arvoisa asiantuntija, unohda siis turha kainous ja ilmianna itsesi ja mieliaiheesi meille. Tai ilmianna ujo pöytänaapurisi.

Itse sain esimieheltäni kainon määräyksen muodossa mahdollisuuden kirjoittaa Tilisanomiin vuonna 1998, ja sillä tiellä ollaan yhä. Ainakin toistaiseksi nyt päätoimittajana, mistä nöyrä kiitos Taloushallintoliiton hallitukselle.

Juttuaiheita ja kirjoittajia saa ilmiantaa, ja voit laittaa myös sähköpostia vaikkapa suoraan päätoimittajalle: janne.fredman@taloushallintoliitto.fi

Lue myös Linda Paasikallion kooste näkemyksistänne ja toiveistanne tämän yhteisen lehtemme tuleville vuosille.

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki