Taloushallinnon vuosi 2016

20.1.2016
Juha Ahvenniemi
Juha Ahvenniemi

Uusi vuosi tuo mukanaan uudet haasteet talouden ammattilaisille. Vuoden- aloitti kirjanpitolain uudistus. Uudet säännökset vaativat taloushallinnon ammattilaisilta paljon opiskelua ja osaamisen päivittämistä.

Mitä uudet kirjanpitolain säädökset sitten tuovat tullessaan?

Uusien säännösten perusteella kirjanpitovelvolliset voidaan ryhmitellä päälle pariinkymmeneen eri kategoriaan siltä pohjalta, minkälaiset kirjanpito- ja tilinpäätösvelvoitteet niihin kohdistuvat. Liikkeen- ja ammatinharjoittajilla on omat erityiset sääntönsä yhdenkertaisesta ja maksuperusteisesta kirjanpidosta lähtien ja erilaisia ryhmiä voidaan muodostaa myös eri yritysmuotojen perusteella. Tässä riittää ihmettelemistä erityisesti tilitoimistoissa.

Mielenkiinnolla odotamme, vauhdittaako kirjan-pitolain uudistaminen myös verolainsäädännön uudistamista niin, että uudistuneen kirjanpitolain sallimat kevennetyt mahdollisuudet on mahdollista hyödyntää myös käytännössä.

Toivon uuden vuoden tuovan vauhtia myös siihen, että kauan keskusteluissa ollut yritysten veronkorotusten kohtuullistaminen ja sanktioihin liittyvä yrittäjien oikeusturva saadaan kuntoon. Näissäkin asioissa olisi aika siirtyä puheista tekoihin.

Yksi asia, joka etenee varmuudella vuonna 2016, on taloushallinnon digitalisaatio. Se tulee tarjoamaan suomalaisille pk-yrityksille mahdollisuuden tehokkuuden lisäämiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen. Kaikki taloushallinnon digiloikkaan tarvittavat askeleet on jo mallinnettu parin viime vuoden aikana, ja tiekartta on nyt valmiina. Digiloikka on lähempänä kuin koskaan. Vuonna 2016 yhtenä Taloushallintoliiton tavoitteena on ottaa suuri harppaus eteenpäin uuden Tekes-hankkeen ”Rakenteinen TALTIO taloushallinto” avulla – yhteistyössä alan toimijoiden ja julkisen sektorin kanssa.

Digitalisoituva taloushallinto muuttaa monen taloushallintoalan ammattilaisen työtä ja osaamisvaatimuksia. Nykyisen osaamisen ja ammattitaidon päälle on hankittava uusia taitoja. 

Vuosi 2016 tulee olemaan siis loikkavuosi, jossa otetaan harppaus kohti entistä parempaa taloushallintoa. Tämä tapahtuu suomalaisen yritystoiminnan ja sen kilpailukyvyn tukemiseksi – eli meidän kaikkien hyväksi.

 

Juha Ahvenniemi
juha.ahvenniemi@taloushallintoliitto.fi

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki