Taloushallinnon osaajia tarvitaan

22.1.2008
Juha Ahvenniemi
Juha Ahvenniemi

Taloushallintoala elää vahvan kasvun ja kehityksen aikaa. Ulkoistuksen suosion kasvaessa taloushallinnon palveluja tarjoavien tilitoimistojen henkilöstömäärä on jatkuvasti kasvanut. Se ylitti viime vuonna ensimmäisen kerran 10 000 rajan. Myös liikevaihto kasvoi viime vuonna enemmän kuin kertaakaan aiemmin tällä vuosikymmenellä.

Auktorisoidut tilitoimistot ennakoivat rekrytoivansa yli tuhat taloushallinnon ammattilaista tämän ja ensi vuoden aikana ja koko ala useita tuhansia muutamassa vuodessa. Vaikka ulkoistuksen suosio kasvaa, myös yritysten omaan taloushallintoon tarvitaan uusia tekijöitä. Myös tilintarkastajia tarvitaan muun muassa eläköitymisen ja kansainvälistymisen myötä lisää.

Tällä hetkellä aivan liian harva valitsee laskentatoimeen ja taloushallintoon suuntautuvia aineita tai ohjelmia yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Taloushallinto ei ole vetovoimaisimpia aloja nuorten pohtiessa uravalintaansa.

Kuitenkin taloushallinto tarjoaa tänä päivänä haasteellisia ja monipuolisia tehtäviä. Niissä on mahdollista kasvaa ja kehittyä työuran aikana todelliseksi alan arvostetuksi asiantuntijaksi. Taloushallinnon kehityksen myötä tehtävien kiinnostavuus kasvaa entisestään.

Ongelmaksi muodostuu – ja on osin jo muodostunut – mistä saadaan alan osaajat lähivuosina. Kaikki keinot tarvitaan. Taloushallinnon opiskelijamääriä pitää pystyä lisäämään nähtävissä olevaa tarvetta vastaavaksi. Liiketalouden aineissa markkinointi ja muut aineet vetävät aivan liian usein pidemmän korren opiskelijoiden valinnoissa.

Nykyisten työntekijöiden eläkkeelle siirtymistä pitää pyrkiä myöhentämään tarjoamalla siihen joustavia työn tekemisen vaihtoehtoja. Myös toimivaa oppisopimuskoulutusta tulee lisätä ja yhteishankintakoulutuksen mahdollisuudet tulee hyödyntää. Alan imagoa ja tunnettuutta pitää lisätä samalla kun palkkaus- ja muut työehdot ovat kilpailukykyiset.

Ongelmana on myös se, että tutkintojen sisällöksi eri oppilaitoksissa voi muodostua aikamoista sillisalaattia. Valinnanvapauden huumassa tärkeimmät substanssiasiat, joille koko osaamisen perusta rakennetaan, voivat jäädä aivan liian huteriksi. Tämä ei palvele työelämän eikä opiskelijankaan todellisia, muun muassa työllistymisen ja urakehityksen tarpeita.

Opiskelijoille pitäisi pystyä tarjoamaan esimerkiksi ammattikorkeakouluihin yhä enemmän selkeitä “koulutuspaketteja”, joiden sisältö tarjoaisi opiskelijalle selkeän urapolun avaimet. Paketin läpikäymällä he saisivat peruskoulutuksen osalta kelpoisuuden pyrkiä esimerkiksi tilitoimistoalan KLT-asiantuntijan tutkintoon taikka tilintarkastajatutkintoon. Alan ja oppilaitosten välinen hyvä yhteistyö on nyt tärkeämpää kuin ehkä koskaan aiemmin.

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki