Talousammattilaiset opin tiellä – löytyykö oikeita vastauksia?

5.12.2006
Juha Ahvenniemi
Juha Ahvenniemi

Talousvuosi 2006 on lopuillaan. Taloushallinnon ammattilaisille vuosi on ollut jälleen kerran täynnnä muutoksia. Ehkäpä suurin niistä oli osakeyhtiölain kokonaisuudistus. Valmistautumiseen jäi niukalti ellei peräti olemattomasti aikaa nopean voimaantulon takia.

Aina kun on kyse laajoista kokonaisuudistuksista toivoisi, että ainakin asiantuntijoilla, jotka kouluttavat alan ammattilaisia tai yrittäjiä, olisi ollut riittävästi aikaa paneutua ongelmallisimpiin kysymyksiin ja muodostaa niistä kantansa.

Nyt syksyn mittaan koulutustilaisuuksissa on haettu oikeita vastauksia ja oikeaa linjaa moniin avoimiin kysymyksiin. Vastaukset ovat voineet olla varsin erilaisia. Olisi suonut tälle keskustelulle jäävän enemmän aikaa ennen lain voimaantuloa. Myös alan järjestöjen työ, muun muassa muutoksista tiedottaminen, on ollut vaikeaa, kun asiantuntijatkin ovat olleet asioista erituumaisia.

Osakeyhtiöiden ja heitä neuvovien tahojen työ on ollut varsin haasteellista tilanteissa, joissa yksiselitteistä oikeaa vastausta ei ainakaan heti lain voimaantullessa ole osattu antaa. Tältä osin on kysymys kansalaisten – tai kuten ennen tavattiin sanoa – hallintoalamaisten oikeusturvasta. Jos asiantuntijatkaan eivät osaa antaa yksiselitteistä oikeaa vastausta, kuinka maallikot sitten osaavat toimia oikein? Jos ongelma havaitaan, neuvotaan toimimaan varman päälle. Tällöin saattaa syntyä turhia kustannuksia, jotka muutoin olisivat olleet vältettävissä.

Myös vuodesta 2007 voi viime vuosien kokemusten perusteella odottaa talousammattilaisille muutosten vuotta. Uuden tilintarkastuslain voimaantulo, vuoden vaihteen veromuutokset ja vaikkapa pk-IFRS -hankkeen kehityksen seuranta ovat vasta alkua alkavalle talousvuodelle.

Tilisanomat seuraa myös vuonna 2007 tarkasti maailman menoa talousammattilaisen näkökulmasta ja tarpeista lähtien. Panostamme jatkossakin niihin asioihin, jotka ovat nimenomaan alan ammattilaisille ajankohtaisia ja tärkeitä. Tilisanomien nettiversio osoitteessa www.tilisanomat.fi tuo lehden lukijoille yhä uusia asioita ja täydentää lehden sisältöä lehden ilmestymisen väleissä – yksi lisäsyy tilata jokaiselle yrityksen ammattilaiselle oma henkilökohtainen lehti vaikkapa joululahjaksi kotiin.

Vuosi 2007 alkaa tilinpäätösten teon ohella monen ammattilaisen kohdalla tammikuussa laskenta-alan vuoden päätapahtumalla Taloushallintoliiton Tili- ja veropäivillä Finlandia-talossa 22. – 23.1. 2007. Tapahtuma järjestetään jo 40. kerran. Onnea juhlavuoden johdosta!

Omasta ja koko Tilisanomien väen puolesta toivotan kaikille lukijoillemme ja yhteistyökummppaneillemme Rauhaisaa Joulua ja Menestyksestä Uutta Vuotta 2007.

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki