Nuorissa tulevaisuus

25.8.2009
Juha Ahvenniemi
Juha Ahvenniemi

Tultuani valituksi vaativaan tehtävään Tilisanomien päätoimittajaksi kymmenen vuotta sitten, ensimmäisiä käynnistämiäni asioita oli opiskelijoiden huomioiminen lehdessä. Yritysten taloushallinto tarvitsee osaajia, joiden soisi havaitsevan, kuinka mielenkiintoisia asioita ala voi tarjota.

Tässä Tilisanomien loppukesän numerossa ovat vuosittain huomion keskipisteenä opiskeljat. Opiskelijat saavat kouluistaan veloituksetta tämän lehden kontaktiopettajiltamme, jotka antavat heille mahdollisuuden tutustua sen sisältöön ja samalla niihin ammatillisiin kysymyksiin, jotka ovat alalla ajankohtaisia. Lehdessä on myös taloushallinnon linjalta vastavalmistuneen nuoren henkilön haastattelu; lisäksi opiskelijoille jaettavien leh­tien mukana on mukavia yllätyksiä.

On varsin yleistä, että oppilaitoksissa hyödynnetään lehteä opetuksessa, soveltuvaa materiaalia kun lehdessä on runsaasti, hyvä niin.

Yrityksen laskentatoimi, taloushallinto tai millä nimellä yrityksen taloustoimintoja eri kouluissa kutsutaankaan, on aina ollut monille opiskelijoille hieman vieras; myös mielikuvat taloushallinnosta ovat usein vanhentuneita.

Työelämän ja koulujen välinen yhteistyö on entistä tärkeämpää. Tietoa alasta ja sen tarjoamista työtehtävistä ei ole koskaan liikaa. Myös harjoittelupaikkojen löytyminen yrityksistä on tärkeää, jotta opiskelijat ohjautuvat alalle.

On hienoa, että opettajat kutsuvat alan toimijoita oppilaitoksiin kertomaan alasta ja sen työtehtävistä. Elävä esimerkki on aina tärkeä. Muistanpa omalta kohdaltani kauppaneuvos Toimi Olkun vierailun koulussamme Kouvolan lyseossa: hänen esimerkkinsä oli yksi tärkeä, ehkäpä ratkaiseva tekijä, kun aikanaan päädyin opiskelemaan kauppatieteitä.

Taloushallinnon työtehtävät näyttävät kehittyvän entistä mielenkiintoisemmiksi tulevaisuudessa; tätä tietoa myös Tilisanomat haluaa olla välittämässä nuorille opiskelijoille, jotka tulevat olemaan työelämässä useita vuosikymmeniä. Suuri haaste on pystyä kuvaamaan nuorille, miltä tulevaisuus näyttää työtehtävien kannalta.

Tiedon jakamista alasta tarvitaan, siinä meille kaikille yhteistä haastetta kerrakseen.

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki