Nousukiidossa

23.5.2017
antti
Antti Soro Taloushallintoliiton toimitusjohtaja

Suomen talous kasvaa. Nyt sen uskaltaa sanoa ääneen jo ekonomi Pasi Kuoppamäkikin. Iso kiitos rohkeista kommenteista hänelle. Virkamiehet pyörittelivät vielä keväällä teoreettisia mallejaan siitä, miten hyvinvointia voidaan paremmin turvata uudistamalla yritysverotusta. Markku Ojala pureskelee objektiiviseen ja analyyttiseen tyyliinsä valtiovarainministeriön asettaman yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmän raportin tässä lehdessä. Itselleni oli yllätys, miten kaukana valtiovarainministeriön alaisen asiantuntijatyöryhmän näkemykset ja ehdotukset voivat olla itse ministerin ja koko hallituksen linjasta.

Sääntely ja valvonta ei tästä maailmasta, tai ainakaan EU:sta, näytä vähentyvän. Kannattaakin tutustua EU:n uuteen tietosuoja-asetukseen perehtyneiden lakimiesten tiivistelmään edessä olevista muutoksista. Myös Janne Fredman Taloushallintoliitosta luki kaikki 156 sivua asetustekstiä. Hän totesi asetuksen olevan suurin ”tutkan alta” läpipäässeen talous- ja henkilöstöhallintoa työllistävä muutos vuosikymmeniin. Janne onkin nyt valjastettu rakentamaan ohjeistusta ja koulutusta aiheeseen liittyen. Tässä numerossa selvitämme faktat. Kannattaa tutustua ja vinkata pomolle tai asiakkaalle, että asialle pitää teidänkin yrityksessänne tehdä jotain. Palaamme asiaan tästä lähtien joka numerossa ja järjestämme asiasta tiedotusta ja koulutusta, kunnes omalta osaltamme voimme todeta tehneemme kaikkemme asian eteen.

Taloushallinnon digitalisaatio etenee aimo harppauksin. Fredrik Jansson kertoo artikkelissaan, miten maailman ensimmäinen verkkolaskuverkoston kautta kulkeva eKuitti toimii – täysin automatisoituna ja sähköisenä prosessina ostotapahtumasta kirjanpidon tiliöinniksi. Seuraavakin pilottihanke on jo työn alla: rakennamme parhaillaan TALTIO-muotoista tietokantakokeilua. Siinä simuloidaan pienyrityksen kirjanpidon viennit, tilinpäätöksen teko ja lähettäminen PRH:lle rakenteisessa muodossa hyödyntäen täysin sähköisiä rajapintoja ja standardeja.

Kun taloushallinnon muutos kiihtyy ja on nyt todella lähtemässä lentoon, jokaisen olisi hyvä miettiä hetki omaa osaamistaan. Edelleenkin tarvitaan rautaisia asiantuntijoita, jotka osaavat hyödyntää Jarmo Leppiniemen vinkit, tulkita Tapio Tikkasen ohjeita ja soveltaa Ilkka Ojalan oppeja. Valitettavasti pelkkä asiantuntemus ei kuitenkaan tulevaisuudessa enää riitä. Meidän pitää osata myös kertoa ja tiivistää asiantuntemuksemme neuvoiksi ja toimenpidesuosituksiksi asiakkaalle, oli se sitten sisäinen tai ulkoinen.

Puhumme lisää tulevaisuuden kirjanpitäjästä seuraavassa numerossa, joten pysy taajuudella!

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki