Maailman paras (ensimmäinen ja viimeinen) työpaikka

23.8.2017
antti
Antti Soro Taloushallintoliiton toimitusjohtaja

Taloushallinto on keskellä suurta muutosta, ja digitalisaation ennustetaan vievän taloushallinnon työt lähitulevaisuudessa. Pitäisikö taloushallinnon ammattilaisen olla huolestunut tai jopa peloissaan oman työpaikkansa puolesta tai olisiko opiskelijan parempi välttää taloushallinnon opintoja varmistaakseen itselleen relevantin koulutuksen ja varman työllistymisen opintojen jälkeen? Kyllä ja ei.

Taloushallinto automatisoituu. Se mahdollistaa asiantuntijan, oli hän sitten palkanlaskija, kirjanpitäjä tai tilintarkastaja, keskittyvän rutiinien suorittamisen sijaan havaitsemaan poikkeamia, tekemään johtopäätöksiä ja antamaan toimenpidesuosituksia liiketoiminnasta vastaavalle. Mikään ei ole parempi ensimmäinen työpaikka kuin taloushallinto, koska siinä on mahdollisuus tutustua yrityksen liiketoimintaan syvällisesti analysoimalla numeroita. Aiemmin johto­tehtäviin valittiin mahdollisesti sosiaalisesti lahjakkaita verkostoitujia, nyt ja tulevaisuudessa johtajan odotetaan pystyvän hallitsemaan liiketoiminnan ja yrityksen taloudellisen analysoimisen. Siksi taloushallinnon tehtävät ovat paras ensimmäinen työpaikka vastavalmistuville opiskelijoille, jotka tuskin haluavat ajatella työuraa vielä kovin monta vuotta eteenpäin, vaan päinvastoin pitävän kaikki ovet avoinna. Taloushallinnon tehtävät uran alkuvaiheessa valmentavat ja antavat parhaat eväät isona yrittäjäksi tai johtajaksi haluaville.

Menestyminen taloushallinnon tehtävissä edellyttää nyt ja jatkossa jatkuvasti myös epämukavuusalueella olemista. Siksi se on myös paras viimeinen työpaikka, koska meistä moni haluaa kehittyä ja olla töissä alalla, joka kehittyy jatkuvasti, edellyttää jatkuvasti uuden oppimista ja siten antaa mahdollisuuden kokea oma työ merkitykselliseksi. Vastedes taloushallinnon ammattilaisen on osattava katsoa yrityksen ulkopuolelle. Mikä selittää luvut ja niiden muutoksen? Onko esimerkiksi liiketoimintaympäristössä tai toimitusketjussa tapahtunut jokin muutos? Ja ajassa taaksepäin katsomisen sijaan on katsottava eteenpäin ja uskallettava mallintaa ja ennustaa tulevaa.

Kannustan sinua, joka vielä mietit edessä olevaa työuraasi valitsemaan taloushallinnon ensimmäiseksi työpaikaksesi, ja onnittelen sinua, joka olet aikoinasi tehnyt oikean valinnan valitsemalla taloushallinnon tehtävät.

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki