Kirjanpitäjästä tilintarkastajaksi?

3.12.2019

Käsissäsi on Tilisanomien tärkein numero, joka sisältää kirjanpitäjille suunnatun Tilinpäättäjän tietopaketin. Paljon tuhtia ja vaikeaa asiaa. Harva pystyy omaksumaan niin paljon tietoa ja soveltaa sitä niin hektisessä maailmassa kuin kirjanpitäjät tekevät, päivittäin.

Olen miettinyt monesti hakiessani verkosta pk-yritysten taloustietoja, että miksei siellä voisi päättäjätietojen ja yrityksen tilintarkastajan lisäksi kertoa myös sen, kuka yrityksen tilinpäätöksen on laatinut. Yrityksen kirjanpitäjä, olipa hän sitten yritystä palvelevan tilitoimiston tai pk-yrityksen omilla palkkalistoilla, tietää yleensä parhaiten, mitä pk-yrityksen tilinpäätös on syönyt. Tiedän, että moni kirjanpitäjä äkkiseltään kavahtaisi moista näkyvyyttä ja jalustalle nostamista, nöyriä kun tuppaavat olemaan. Osa kirjanpitäjistä taasen alkaa heti murehtimaan vastuukysymyksiä, kun erheellisesti edelleen luulevat – tai toivovat – vain yrityksen toimitusjohtajan tai tilintarkastajan olevan vastuussa tilinpäätöksen laadusta. Tiedoksenne, että käytännöt ovat muuttuneet. Valtionsyyttäjää lainatakseni, kirjanpitäjä on talousrikostutkinnoissa lähtökohtaisesti syytettynä, ei enää todistajana. Kirjanpitäjän peittely tai oman roolin vähättely kannattaa siis lopettaa.

Mikroyritysten tilintarkastuksesta annettaneen hallitusesitys ensi vuoden puolella. Olen saanut osallistua muutamaan kokoukseen asiaan liittyen, eikä oma kantani ole varmasti jäänyt kenellekään epäselväksi. Tilinpäätösten laadun ja läpinäkyvyyden parantamiseksi tulisi tilinpäätöksen laatineen kirjanpitäjän nimi, pätevyys ja työnantaja käydä selville kaupparekisteristä ja yritystietokannoista. Tilintarkastuksen rajoista, muodosta tai standardeista voi viisastella loputtomiin, mutta niin kauan kuin tilinpäätöksen laatijan nimeä peitellään tai vähätellään, on keskustelu tilinpäätöksen laadun kannalta mielestäni akateemista.

Uskaltaisitko sinä kirjanpitäjänä laittaa ensi keväänä nimesi laatimiisi tilinpäätöksiin?

Itse toivoisin vanhenevan ja harvenevan tilintarkastajakunnan osaamisen turvaamiseksi, että mahdollisimman moni kirjanpitäjä harkitsisi myös tilintarkastajatutkinnon suorittamista. Kun arvioidaan soveltuvuutta ja pätevyyttä hakea tilintarkastustutkintoon, ilmeisesti nykyinen lainsäädäntö ei vielä mahdollista taloushallintoalalla hankitun työkokemuksen hyväksi lukemista siinä laajuudessa, kuin olisi tarkoituksenmukaista. Esimerkiksi  toimitusjohtajana työskentely tuottaa ajan mittaan oikeudet tilintarkastajapätevyyden tenttimiseen, kun taas kirjanpitäjänä tai talouspäällikkönä toimiminen ei. Me tiedämme, että mitä tulee tilinpäätöksen laatuun, eli oikean ja riittävän kuvan antamiseen liittyviin kysymyksiin, tilinpäätöstaitoinen kirjanpitäjä päihittää tietotaidoiltaan yrityksen toimitusjohtajan mennen tullen. Kun tilintarkastuslainsäädäntö on tällä hetkellä lainsäädäntöteknisesti auki, niin nyt pitäisi vaikuttaa siihen, että entistä useampi kirjanpitäjä voisi osallistua tilintarkastajatutkintoon.

Miten on, uskaltaisitko sinä kirjanpitäjänä laittaa ensi keväänä oman nimesi laatimiisi tilinpäätöksiin? Kannustan sinua ottamaan vastaan sen aseman, joka sinulle kuuluu. Sinne vaan rohkeasti nimi näkyviin, yrityksen hallituksen puheenjohtajan, jäsenten ja tilintarkastajan perään. Tai vaikka ihan ylimmäiseksi, sillä sinähän sen parhaiten tiedät, mitä tilinpäätös sisältää.