Kirjanpitäjä muutoksessa

10.12.2013
Juha Ahvenniemi
Juha Ahvenniemi

Yleinen hokema on, että muutostahti sen kuin kiihtyy, joka alalla. Muutoksesta on tullut ikään kuin normaali olotila, kun mahdollisuuksia tehdä asioita entistä tehokkaammin ja laadukkaammin tulee jatkuvasti lisää.

Kilpailu pakottaa hakemaan uusia vaihtoehtoja asiakkaiden tyytyväisyyden säilyttämiseksi. Markkinatalous toimii tässä tehokkaimmillaan.

Myös taloushallinnon tehtävissä muutoksesta on tullut pysyvä olotila. Tietojärjestelmät uudistuvat tai täysin uudenlaisia järjestelmiä otetaan käyttöön. Sähköisyyden myötä myös palveluprosessit muuttuvat, työ muuttaa muotoaan ja työtehtävien aikataulut menevät uusiksi. Määräpäivät kaatuvat päälle.

Myös asiakkaiden odotukset muuttuvat ja lakimuutokset tuovat uusia tietojen ajantasaistamisen vaatimuksia kirjanpitäjille. Muutospaineita on monenlaisia.

Jos kaikki toimisi kuin Strömsössä, ei murheita olisi. Tietojärjestelmien toiminnallisuudessa on kuitenkin paljon parantamiseen varaa ja lisäominaisuuksien tai parannusten saaminen ohjelmistoihin voi viedä kohtuuttomasti aikaa. Joskus myös uudet lait – vanhojen ohella – voivat olla tulkinnallisia, eivätkä asiakkaatkaan aina hoida omaa osuuttaan ajallaan.

Taloushallintoammattilaisten jaksaminen tässä muutospaineessa on meidän yhteinen asia. Henkilöstön osaaminen, tiedot ja taidot, sekä mahdollisuus niiden edelleen kehittämiseen, ovat erityisesti muutoksen keskellä erittäin tärkeitä.

Työ on yhä useammin – myös kirjanpitäjillä – yksilösuorituksen sijaan yhteisöllistä: työkavereiden ja asiakkaiden kanssa verkostoissa toimimista. Tarvitaan enemmän vuorovaikutusta, jotta asioista on selkeä ja mahdollisimman yhteneväinen käsitys. Keskinäinen luottamus ja yhteiset arvot korostuvat.

Ihmisten voimavarat ovat erilaiset, samoin kyky sietää muutoksia. Tämä pätee varmasti myös kirjanpitäjiin. Muutokseen sopeutumista voidaan kuitenkin helpottaa monella tavalla sekä yksilön valmiuksia kehittämällä että muutosjohtamisella. Yrityksen pärjäämiseen tarvitaan aina koko työyhteisön rakentava panos.

Kaikille lukijoillemme hyvää ja rauhaisaa joulun aikaa ja menestyksellistä uutta vuotta 2014!

 

Juha Ahvenniemi
juha.ahvenniemi@taloushallintoliitto.fi

 

 

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki