Kiitos koko Suomen puolesta

19.5.2020
antti
Antti Soro Taloushallintoliiton toimitusjohtaja

Koronakriisi on nostanut taloushallinnon asiantuntijat heille kuuluvaan rooliin. Kun epidemian alkuvaiheessa tunnistettiin yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittisiä työtehtäviä, mainittiin listoilla kirjanpitäjät ja palkanlaskijat. Päättäjät tiedostivat, että ilman teitä Suomi pysähtyy: veroja ei kanneta tai kansalaisten palkkoja ei makseta. Siksi esimerkiksi alakoulut pysyivät auki taloushallinnon asiantuntijoiden lapsille. Kun yhteiskuntamme päättäjät halusivat ymmärtää, miten rajoitukset vaikuttavat talouteen, kuuntelivat he taas kirjanpitäjiä ja palkanlaskijoita. Kuka paremmin osaisikaan kertoa, miten epidemia ja rajoitukset ovat vaikuttaneet yritysten taloudelliseen tilanteeseen, palkanmaksuun ja tulevaisuuden näkymiin lyhyellä tähtäimellä.

Muutama isompi taloushallintopalveluita tarjoava yritys on velvollisuudentunnostaan pitänyt valtionvarainministeriön jatkuvasti ajan tasalla pk-sektorin taloudellisen tilannekuvan muuttumisesta. Siitä olen heille todella kiitollinen. Mekin kysyimme huhtikuussa yli tuhannelta kirjanpitäjältä pk-yritysten taloudellista tilannekuvaa, ja yhdistimme kyselytutkimukseen muutaman alan suurimman toimijan kanssa heidän asiakkaidensa kassatilanteen. Johtopäätökset toimitimme kannanottona suoraan kansanedustajille ja toimittajille, joista moni kiitti minua henkilökohtaisesti analyysin tekemisestä ja kannanotosta rajoitusten purkamisen suhteen.

Kun pk-sektorin yrittäjät tai yritysten johtajat ovat tuskailleet tulojen vähenemistä ja todenneet tarvitsevansa yhteiskunnan tarjoamia tukia tilanteesta selviämiseksi, ovat he soittaneet ensimmäiseksi kirjanpitäjälleen. Teistä moni on tehnyt yötä päivää töitä koko kevään: viimeistellyt tilinpäätöksiä, tehnyt rahoituslaskelmia ja päivittänyt liiketoimintasuunnitelmia. Kiitän teitä kaikkia uhrauksistanne ja toivon, että pidätte kiinni tästä uudesta roolistanne yritysten tärkeimpänä neuvonantajana tulevaisuudessakin.

Kiitän teitä kaikkia taloushallinnon asiantuntijoita koko Suomen puolesta, te olette hoitaneet oman tonttinne esimerkillisesti. Nyt tarvitsemme teitä vielä kerran; rajoituksia purettaessa yrittäjien ja kuluttajien luottamus on palautettava. Tukekaa yrittäjiä ja yritysjohtajia, valakaa uskoa tulevaan. Älkää lykätkö kaikkia investointeja, karsiko kaikkia kuluja ja lomauttako henkilöstöä, ellei ole aivan pakko. Jos epäonnistumme luottamuksen palauttamisessa, sukellamme liian syvään ja pitkään lamaan. Meiltä ehtii loppua happi ennen kuin epidemia on lopullisesti ohi.

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki