Kevättä rinnassa!

22.3.2017
antti
Antti Soro Taloushallintoliiton toimitusjohtaja

Kevät on kasvun aikaa, sanoi maajussi. Me Taloushallintoliitossa, yhdessä ministeri Lintilän kanssa, uskomme Suomen talouden olevan hyvällä kasvu-uralla ja luotamme positiivisuuden voimaan.

Viralliset virkamiesten ennusteet ovat valitettavasti usein liian konservatiivisia, ja ne harvoin ennustavat muutoksen kulmakerrointa oikein. Tämä on varmasti myös tietoista varovaisuutta, sillä ennuste vaikuttaa valitettavasti heti julkaisu­hetkellään toteumaan. Negatiiviset ennusteet lannistavat yrittäjiä ja liike-elämää entisestään, ja positiiviset viestit taas saavat nopeimmat ja rohkeimmat yrittäjät liikkeelle liian aikaisin. Ehkä tärkeintä tällä hetkellä onkin tunnistaa yleisen tunnelman muutosta; Tilastokeskuksen julkaisemat kuluttaja- ja yritysindikaattorit povaavat Suomelle hyvää satavuotissatokautta 2017.

Itse uskon, että taloudellinen kasvu ja työllistyminen ovat Suomessa hetkellisesti eriytymässä. Prosessiteollisuuden investoinnit kasvattavat BKT:ta, ja hetkellisesti tarjoavat myös työpaikkoja. Pysyvää hallituksen tavoittelemaa 72 prosentin työllisyyttä ei saavuteta ilman pk-sektorin rohkeaa riskinottoa ja investointeja henkilöstöön. Suomalainen prosessiteollisuus huolehtii kilpailukyvystään, kuten sen pitääkin, mutta valtavasti lisätyöpaikkoja sinne tuskin syntyy. Mittavat investoinnit ja ulkomaankaupan kasvu kasvattavat merkittävästi BKT:ta ja synnyttävät työpaikkoja esimerkiksi metsäteollisuuden logistiikkaketjuihin.

Työllisyysasteen korjaamiseksi tullaan tarvitsemaan isoja rakenteellisia muutoksia sekä pk-sektorin liiketoimintaympäristöön että tukitoimia työn uudelleenjakoon, jota softarobotiikka tulee vauhdittamaan. Monelle muulle maalle softa­robotiikka on isompi uhka, koska sillä on erityisen helppo korvata vähän lisäarvoa tuottavaa, rutiininomaista työtä. Suomessa, täällä korkean henkilöstö- ja logistiikkakustannuksen ja pienen kielialueen saarekkeella, softarobotiikka on suoranainen pelastus. Toivomme, että muutaman vuoden kuluttua yhdenkään pörssiyrityksen ei kannata enää ulkoistaa esimerkiksi taloushallintoaan Intiaan palkkasäästöjen toivossa. Tästä aiheesta tarkemmin Elina Hiltusen artikkelissa, joka aloittaa softarobotiikkaa ja tekoälyä käsittelevän juttusarjan lehdessämme.

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki