Kantaaottava kirjanpitäjä ja tunteellinen robotti?

18.10.2017
antti
Antti Soro Taloushallintoliiton toimitusjohtaja

Tämän lehden artikkeleita lukiessa alkaa tuntua siltä, että taloushallintomaailma on todella muuttumassa – hyvään suuntaan. Juuselan Janne, arvostettu veroasiantuntija ja menestynyt juristi, kokee puuttumisen verottajan tulkintoihin yhteiskunnalliseksi vastuukseen ja haluaa myös herättää asiasta julkista keskustelua. Huomasin hänen laatineen Kauppalehden mielipidesivulle jopa vastineen SDP:n Timo Harakalle lokakuun alussa. Hienoa, kun tällaisia asiallisia ja faktapohjaisia kannanottoja saadaan myös perinteisimmiltä varovaisena pidetyiltä ammattikunnilta.

Meidän suomalaisten ja etenkin taloushallinnon parissa työskentelevien asiantuntijoiden perisynti on liiallinen kansalaistottelevaisuus ottaa vastaan kaikki, mitä julkishallinnosta saamme, ilman julkista vastarintaa. Hyvien ja arvostettujen asiantuntijoiden liiallinen nöyryys tai varovaisuus viestiä ajatuksiaan julkisesti synnyttävät viestinnällisen tyhjiön, jonka täyttävät ensimmäisenä asiattomat kommentit, joita eivät ota tosissaan sen paremmin viranomaiset kuin kollegatkaan. Jaksa vielä, Janne, pari vuosikymmentä, niin olet ansainnut paikkasi korvaamassa Pauli Vahteran vakiopaikan lehdessämme!

Kiitos Paulin ja kumppaneiden 1990-luvulla tekemän työn verkkolaskutuksen, paperittoman kirjanpidon ja sähköisen tiliotteen eteen, meillä on Suomessa nykyään sähköinen taloushallinto. Olemme edellä monia muita maita ja siten valmiimpia ottamaan vastaan digitalisaation synnyttämän seuraavan teollisen vallankumouksen. Huomenna meidän pitää hyväksyä softarobotit uusina kollegoinamme, ja Merja Fischer kertookin, kuinka robotit käytännössä tuodaan osaksi työyhteisöä.

Katsoin televisiosta yhtenä iltana Stanley Kubrickin Avaruusseikkailu 2001:n ja ymmärsin, miksi niin monet suhtautuvat epäilevästi robotiikkaan  meitä on vuosikymmeniä peloteltu koneiden ylivallalla. No, nykyisin olemme varmasti enemmän huolissamme kanssaihmisten arvaamattomasta käytöksestä kuin siitä, että meillä olisi robotti kollegana.

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki