Järjen käyttö sallittu?

20.8.2018

Olen viime päivinä yrittänyt ymmärtää Verohallinnon asettamia sakkoja tai veronkorotuksia myöhässä annettujen tai aikaisemmin väärin, mutta jälkeenpäin oikeaksi havaittujen tietojen korjaamisesta. Sanktioita on jaettu paikallisen lainsäädännön tai EU-direktiivin soveltamisen perusteella. Mitä syvemmälle olen asiassa päässyt, sitä huolestuneempi olen julkishallinnon käytäntöjen rapauttavan hyvää kirjanpitotapaa ja omalta osaltaan ohjaavan jopa kirjanpitolain vastaiseen toimintaan käytännössä. Lukaise sinäkin tästä lehdestä Pauli Vahteran juttu, se antaa mielestäni paljon ajattelemisen aihetta.

En myöskään antaisi synninpäästöä taloushallinnon asiantuntijoille tai neuvonantajille, olivat he sitten kirjanpitolautakunnan kirjaviisaita tai kansainvälisten tilintarkastusyhteisöjen johtavia asiantuntijoita, kun he asioista lausuvat ja neuvovat yrittäjiä ja kirjanpitäjiä toimimaan oikein. Mielestäni hyvä asiantuntija uskaltaa antaa selkeitä käytännön ohjeita, eikä verhoudu pykäläviidakon ja -ohjeistuksen taakse. Hän ei lausu ympäripyöreän varovaisesti jotain, mistä ei kukaan voi koskaan lausunnon antajaa kritisoida jälkeenpäin tai syyttää väärän tai liian rohkean neuvon antamisesta.

Luonnollisesti joudun tämän lehden päätoimittajana toteamaan, että Vahteran neuvot ja näkemykset eivät edusta Taloushallintoliiton virallista kantaa ja siten pesen tässä omat käteni ja varmistan selustani, kuten kaikki muutkin omaa asemaansa varjelevat (epävarmat) asiantuntijat tai palkkajohtajat…

On sinun oma ja työnantajasi etu, ettet katso läpi sormien epämääräisiä tositteita tai kulukirjauksia.

Jos aiheuttavat lainsäädännön kiemurat ja julkishallinnon ohjeistukset sekä käytännöt päänvaivaa rehelliselle kirjanpitäjälle ja yrittäjälle, niin tekevät joskus myös taloushallinnon palveluiden asiakkaat omalla toiminnallaan. Olitpa sitten taloushallintoa palveluna toiselle tuottava kirjanpitäjä, tilintarkastaja tai yrityksen palkkalistoilla oleva palkanlaskija tai Controller, on sinun oma ja työnantajasi etu, ettet missään tapauksessa katso läpi sormien epämääräisiä tositteita tai kulukirjauksia. Tässäkin on järjen käyttö sallittu. Mikäli kyseessä on yrityksen taloudellista tilannekuvaa selvästi vääristävä tieto, tulee sinun ottaa asiassa tiukka kanta. Vähintäänkin kannattaa asiasta huomauttaa, ja jollei asia sillä korjaannu, kieltäytyä toimimasta ja tarvittaessa irtisanoa asiakas- tai jopa työsuhde.

Olemme asiassa haastatelleet laajasti syyttäjälaitoksen edustajia ja saaneet selkeän viestin – jatkossa kirjanpitäjää kuulustellaan talousrikostutkimuksissa lähtökohtaisesti epäiltynä eikä todistajana. Tutustu aiheeseen tarkemmin lukemalla Jannen artikkeli aiheesta.

Jos yllämainitut asiat saavat sinut pelästymään tai jopa miettimään uudestaan uravaihtoehtojasi, niin lukaise mielen piristyksesi juttumme suomalaisten taloushallintopalveluiden kansainvälistymiskokemuksista. Suomessa on oman tutkimuksemme perusteella maailman parasta, eli tehokkainta ja eniten loppuasiakkaalle lisäarvoa tuottavaa taloushallintoa. Toivomme tästä seuraavaa isoa palveluvientituotetta. Kannattaa olla mukana toimialalla, joka kasvaa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, ja jossa me voimme ylpeänä todeta olevamme maailman parhaita!

 

antti.soro@taloushallintoliitto.fi