Hämmentäviä havaintoja tilitoimisto­tarkastuksissa

15.5.2025
Ari Lahdenkauppi johtaja, jäsenpalvelut ja pätevyydet, Taloushallintoliitto

Tilitoimistotarkastukset ovat keskeinen osa Taloushallintoliiton jäsenilleen kohdistamaa auktorisointivalvontaa. Tarkastus suoritetaan Taloushallintoliiton jäsenyyttä haettaessa, ja sen jälkeen viiden vuoden välein.

Syksyllä 2024 oli haastavaa löytää perille erääseen syrjäseudulla toimivaan tilitoimistotarkastuksen kohteeseen. Kysyin tilitoimistoyrittäjältä, miksi yrityksen nimeä ei ole missään näkyvillä. Yrittäjä vastasi, että he pelkäävät uusien asiakkaiden saapumista. Tilitoimiston liikevaihto oli hienoisessa kasvussa ja liikevaihtoa kertyi yli 110 000 euroa per henkilö. Tilitoimisto tuotti perinteistä mappikirjanpitoa. Asiakkaat eivät kuulemma muuta halua. Voittoakin kertyi 10 prosenttia liikevaihdosta, ja taseessa oli lähes 300 000 euroa omaa pääomaa. Tilitoimiston asiat vaikuttivat muutoinkin olevan hyvällä tolalla.

Kerron toisen tapauksen niin ikään syrjäseudulla toimivasta pienestä tilitoimistosta. Yritystoiminta oli alussa, työntekijöitä viisi. Toimisto sai asiakkaakseen yli 10 miljoonan liikevaihdon yrityksen, joka siirtyi heille eräältä tilitoimistoalan suurelta toimijalta. Pienellä tilitoimistolla oli vauhti päällä. Uusia asiakkaita tuli, työntekijöitä palkattiin, uusia asioita opeteltiin. Samanaikaisesti heillä oli kuitenkin poikkeuksellisen suuria haasteita täyttää kaikkia vaatimuksia, joita Taloushallintoliitto auktorisoiduille jäsenilleen asettaa.

Osa tilitoimistoista yrittää kasvattaa toimintaansa massiivisin myyntiponnisteluin. Tyypillisesti suurin osa kasvusta saavutetaan kuitenkin yritysjärjestelyiden avulla. Ehkä osin kasvun myötä monen tällaisen tilitoimiston kannattavuus ei ole kovin hyvä. Löytyy niitäkin tilitoimistoja, jotka ovat raskaasti tappiollisia.

Verkkosivujen ja markkinointimateriaalin perusteella monen tilitoimiston toiminta vaikuttaa varsin laadukkaalta. Ensivaikutelma usein pettää. Ne, joiden kuvittelee olevan hyviä, ovatkin niitä, joiden toiminnassa on jotakin pahasti pielessä. Tämä näkyy karulla tavalla myös taloudellisessa menestyksessä. Joskus myös toisin päin: ne, joiden kuvittelee olevan vaikeuksissa, ovatkin laadukkaita, kannattavia ja menestyviä tilitoimistoja. Yritykset, jotka eivät ole panostaneet sähköisten työkalujen ja uusien toimintatapojen opetteluun, ovat saaneet keskittyä siihen, minkä osaavat eli perinteiseen mappikirjanpitoon ja asiakkaiden palvelemiseen. Jos asiakkaat suostuvat maksamaan palvelusta kelpo hinnan, homma toimii. Mutta kuinka kauan? Konsepti ei välttämättä ole voittava pitkällä tähtäimellä.

Polarisaatio ei ole paras sana kuvaamaan toimialan tilannetta. Tilitoimistoalalle mahtuu hyvin erilaisia yrityksiä ja toimintatapojen kirjo on suuri. Menestyä voi monella tavalla. Tilitoimistoala on moninainen.

Nostan lopuksi esille yhden asian, joka kuitenkin yhdistää lähes kaikkia tilitoimistoja. Tilitoimistotarkastuksissa tehtyjen havaintojen perusteella tilitoimistojen laatimat tilinpäätökset eivät pääosin ole kirjanpitolain mukaisia. Viittaan tällä siihen, että hämmentävää kyllä, liitetietotositteet ovat yhä vieras käsite suurimmalle osalle kirjanpitäjiä ja tilitoimistoyrittäjiä. Vaikka aiheesta on kirjoitettu muun muassa Tilisanomissa ja koulutettu monissa eri tilaisuuksissa. Kirjanpitäjät puolustautuvat sillä, ettei tilintarkastuksissa liitetietotositteisiin, tai oikeastaan niiden puuttumiseen ja audit trailin toteutumattomuuteen ole kiinnitetty mitään huomiota. Huono selitys.
Pyydän tilitoimistoyrittäjiä ja kirjanpitäjiä skarppaamaan. Laaditaan tilinpäätökset jatkossa kaikilta osin kirjanpitolain mukaisesti.