En osta Verohallinnon maksutonta taloushallintopalvelua

4.1.2021
Janne Fredman

Verohallinto julkaisi syksyllä suunnitelmansa mikroyrityksille suunnatusta maksuttomasta Pienyrittäjän taloushallintopalvelusta. Taloushallintoala ja ohjelmistoala julkaisivat Tilitoimistossa-lehden numerossa 5/2020 varsin kriittiset näkemyksensä hankkeesta. Haluan tässä pääkirjoituksessa vielä tiivistää hankkeen kriittisimmät kohdat sekä pohtia mikroyritysten digiloikan esteitä.

Suomalaisten mikroyritysten kirjanpitoja hoitavat pääsääntöisesti suomalaiset tilitoimistot suomalaisilla kirjanpito-ohjelmistoilla. Suomi on ohjelmistotaloille pieni ja haastava markkina-alue. Tiheät lakisääteiset muutokset, asiakkaiden eli tilitoimistojen korkea vaatimustaso sekä koveneva kilpailu edellyttävät melkoisia investointeja. Tähän tilanteeseen sopii varsin huonosti se, että Verohallinto kilpailisi verorahoilla teetetyllä järjestelmällä suomalaisten yritysten kanssa. Myös tilitoimistojen etu on hyvinvoiva suomalainen ohjelmistoala, jolla on taloudelliset edellytykset ylläpitoon ja innovointiin.

Verohallinnon maksuton ohjelmistohanke ei olisi taloushallintoalankaan näkökulmasta kivuton. Minulla ei ole epäilystäkään, etteikö Verohallintokin osaisi kirjanpito-ohjelmistoa koodauttaa, kun siinä ovat muutkin onnistuneet. Mutta eihän pelkkä ohjelmisto laadi oikean ja riittävän kuvan antavaa tilinpäätöstä ja oikeellista veroilmoitusta. Siihen tarvitaan myös ihmisasiantuntijaa – vielä ainakin parin vuosikymmenen ajan. Ihminen laatii ohjelmiston automaatiomääritykset, pohtii vaativimmat kirjausratkaisut, kysyy yrittäjältä millainen liiketapahtuma on epäselvän tositteen taustalla ja paljon muuta. Mutta veikkaan, että moni tavallinen yrittäjä ajattelee, että nythän ei kirjanpitäjää enää tarvita, kun Verohallinnon kirjanpito-ohjelma hoitaa veroilmoitukset ja kirjanpidot automaattisesti. Ja luulee
erheellisesti, että vastuu oikeellisuudesta siirtyy verottajalle. Tämä voi luoda hämmennystä taloushallintopalvelujen markkinoille. Hämmennystä ei yhtään helpota Verohallinnon hankkeelle antama nimi Pienyrittäjän taloushallintopalvelu. Eihän tuo ole kirjanpitopalvelu vaan kirjanpito-ohjelma. Kirjanpito-ohjelma + kirjanpitäjä vasta on kirjanpitopalvelu!

Kirjanpito-ohjelma + kirjanpitäjä vasta on kirjanpitopalvelu!

Yksi tekijä Verohallinnon innon taustalla on Suomen hallitusten hallitusohjelmien vakiokirjaus pk-yritysten digitalisaation edistämisestä. Mikä on, kun suomalainen yrittäjä ei ota digiloikkaa? Olisiko ilmainen ohjelmisto ratkaisu?

Jo nyt markkinoilla on kokonaan ilmaisia kirjanpito-ohjelmistoja. Lisäksi mikroyritys saa suomalaisilta ohjelmistotaloilta käyttöönsä hyvin edullisesti laadukkaan selainpohjaisen ohjelmiston – puhutaan luokkaa 10–20 euron kuukausikustannuksesta. Uskotaanko vakavissaan, että tuo 20 euroa kuussa on digiloikan este liiketoimintaansa vakavasti suhtautuvalle yrittäjälle?

Uskallan oman yrittäjäkentän tuntemukseni perusteella väittää, että useimmiten esteenä on yrittäjän täydellinen mielenkiinnon puute. Moni yrittäjä ei näe taloushallintonsa digiloikkaa mielenkiintoiseksi ja tarpeelliseksi, vaikka se olisi ilmaistakin. Minä olen intohimoinen ja aatteellinen taloushallinnon digitalisaation kannattaja, mutta hyväksyn sen että kaikkia asia ei kiinnosta. Onko lainsäätäjällä tahtoa ja mandaattia pakottaa jokainen yrittäjä digitaalisen talousohjaukseen – se lienee ainoa takuuvarma keino. Veronmaksajien kustannuksella tehty kirjanpito-ohjelmisto ei asiaa ratkaise.

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki