Verokarhu ja Zarahustra

28.5.2019
Knapsu

Pakinoitsija Knapsu on innokas hyvinvointivaltion, sisäisen turvallisuuden ja maanpuolustuksen kannattaja. Hänen mielestään esimerkiksi ilmainen laadukas koulutus, ensiluokkainen terveydenhuolto kaikille, poliisi myös syrjäkylillä ja laadukkaat länsimaiset monitoimihävittäjät ovat kaikki kannatettavia asioita, vaikkakin kaikkea muuta kuin ilmaisia. Koska Suomen valtio ei voi rahoittaa toimintaansa tullimaksuilla, kuten vielä 1900-luvun alussa, tai suunnitelmatalouden tuotoilla, kuten muinainen Neuvostoliitto, tarvitaan Verohallintoa keräämään kolehti enemmän tai vähemmän myötämielisiltä luonnollisilta henkilöiltä ja oikeushenkilöiltä.

Verohallinto on suurena organisaationa kuten mikä tahansa suuri organisaatio, jossa ihmiset tulkitsevat tavoitteita ja toteuttavat prosesseja tietojärjestelmiä hyväksikäyttäen. Haasteena tässäkin tapauksessa ovat ihmiset ja kaiken maallisen, kuten prosessien ja tavoitteiden ikuinen tulkinnanvaraisuus. Kaikissa suurissa organisaatioissa on valtava määrä ylemmän ja alemman keskijohdon edustajia, joista jokainen tietää muita paremmin, mihin suuntaan hommia pitää kehittää. Ja yleensä näkemykset eroavat aika lailla – ainakin ylimmän johdon kirjatuista tavoitteista. Tuskinpa Verohallinto on tässä poikkeus. Ja kaikki organisaatiot koostuvat ihmisistä, jotka tekevät joka päivä pieniä ja suuria asiakaspalvelupäätöksiä, osa huonoja ja osa hyviä. Olisi aika lailla erikoista, jos Verohallinto poikkeaisi tässä suhteessa kaikista muista maailman organisaatioista.

Koetan sanoa tällä: se on se sama Verohallinto, joka laati ketterästi upeat käyttöohjeet suomalaisille yrityksille ja tilitoimistoille Suomi.fi-valtuutuksesta. Kun taas Väestörekisterikeskus, jonka asia olisi pitänyt hoitaa, ei siihen resurssipulan tai kyvyttömyyden vuoksi ryhtynyt. Toisaalta se sama Verohallinto vastasi mahdottoman ylimielisesti, kun ihmeteltiin, miten veronpalautuksia jätettiin veronkantolain vastaisesti palauttamatta yrittäjille – ja vieläpä joulun alla.

se sama Verohallinto vastasi mahdottoman ylimielisesti, kun ihmeteltiin, miten Veronpalautuksia jätettiin Veronkantolain vastaisesti palauttamatta yrittäjille ja vieläpä joulun alla.

Toisaalta saman Verohallinnon edustajat juoksevat pää märkänä ympäri Suomea neuvomassa messuilla ja tapahtumissa saaden kiitettävää palautetta ja hymyn kirjanpitäjien huulille. Ja vastasivat tilitoimistoille kysymyksiin illalla kello 19.26, kun tiesivät, että asia on kysyjälle ahdistava ja kiireinen.

Toisaalta sama Verohallinto perii armotta sanktiomaksuja myöhästyneistä arvonlisäveron maahantuonti-ilmoituksista, vaikka kaikki tietävät, että aikataulu on käytännön toiminnan kannalta monesti haastava tai mahdoton. Zarahustralainen sanoisi, että verokarhunkin sielussa käyvät taisteluaan hyvä voima Ahura Mazda ja perkele Ahriman, kuten ne käyvät ihmisenkin sielussa.

Soisi, että kaikki liitot ja muut edunvalvojat sekä yritykset muistaisivat julkisesti ja näkyvästi kiittää Verohallintoa kaikesta hyvästä: mitä on tehty ja mitä on työn alla, vaikkapa rajapintahankkeista ja hienoista ohjeista sekä webinaareista.

Ja toisaalta kaikkien tulisi pitää hemmetinmoista meteliä tehottomuudesta, huonosta harkinnasta ja sydämettömyydestä. Muistetaan vaikkapa arvonlisäveron palautusten kohtuuttomat käsittelyajat. Tulorekisterin viestinnästä ei tässä kannata enää sanoa mitään.

Kannustetaan, kommentoidaan, kirjelmöidään, sometetaan ja peukutetaan Ahura Mazda voittoon verokarhumme sielun taistelussa!

Niille teistä, jotka ovat unohtaneet peruskoulun uskontotunnit, suosittelen lukemaan Wikipediasta mainion tiivistelmän zarathustralaisuudesta.

NäkökulmiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki