Uskalla unelmoida paremmasta arjesta

Kone voi tehdä työstämme kiinnostavampaa ja inhimillisempää, ja samalla parantaa työn lopputuloksia, kirjoittaa Sanna Kaarlejärvi. Kirjoittaja on taloushallinnon älykkäiden prosessien kehittäjä, kouluttaja ja kirjailija sekä Efiman CFO.
16.1.2019
Sanna Kaarlejärvi CFO, Efima

Taloushallinto on täynnä turvallisuudentunnetta tuovia rutiineja. Huolehtimalla rutiineista varmistamme, että asiat tulevat hoidetuksi lakien ja käytäntöjen mukaisesti. Kontrollina toimii usein omien silmien ja sormien kosketus. Tunnistatko itsesi?

Haluan haastaa tätä ajatusmaailmaa, jotta säilytämme arvomme työelämässä ja jotta taloushallinto pysyy nuoria kiinnostavana ammattina. Koskaan aikaisemmin meillä ei ole ollut yhtä hyviä mahdollisuuksia itse muokata työstämme kiinnostavampaa ja inhimillisempää, samalla parantaen työn lopputuloksia.

Näen usein tilanteita, joissa uuden järjestelmän käyttöönotossa mietitään, miten nykyiset toiminnot voidaan hoitaa uudessa järjestelmässä yhtä hyvin kuin nykytilassa. Vaikeampaa on miettiä, miten asian voisi hoitaa muulla tavalla, helpommin. Kaikkein vaikeinta on miettiä: ”Mitä jos tähän ei tarvitsisi enää käyttää aikaa lainkaan?”

Tietojen rutiinisyötössä tai kopioinnissa paikasta toiseen ihmisen keskittymiskyky herpaantuu melko nopeasti. Koneen ajatus ei harhaudu. Järjestelmät ovat myös paljon parempia toteuttamaan säännönmukaisia prosesseja ja kontrolloimaan dataa kuin me ihmiset. Lisäksi ihmisen kontrolleilla pyritään usein havaitsemaan ihmisen tekemiä virheitä. Kone ei tee virheitä, joten voiko automatisoidussa prosessissa vähentää kontrolleja? Esimerkiksi voiko maksatusprosesseissa hyväksyntävaiheen poistaa, kun maksut pystytään muodostamaan ja validoimaan automaattisesti? Tarvitseeko ihmisen koskea maksuliikenneprosessiin, vai saavatko järjestelmät hoitaa maksuja automaattisesti, kunhan kassaennusteissa pankkitilillä säilyy tietty vähimmäissaldo?

Kone ei tee virheitä, joten voiko automatisoidussa prosessissa vähentää kontrolleja?

Kirjanpitäjän asiantuntemus pääsee oikeuksiinsa, kun luodaan ympäristö, joka toteuttaa oikeellista ja oikea-aikaista kirjanpitoa. Kun toteutus on automatisoitu – ja kone toteuttaa tämän virheettömämmin kuin ihminen, aikaa vapautuu taloudellisen tilan analysointiin, ja sitä kautta yrityksen talous saadaan entistä parempaan kontrolliin. Voimme nauttia laadukkaammista tuotoksista ja viettää enemmän aikaa ihmisten kuin koneiden kanssa.

Jos näitä ajatuksia soveltaa esimerkiksi asiantuntijaorganisaation loppukäyttäjiin asti, päästään käsiksi vielä suurempiin hyötyihin. Mitä jos työajan kirjauksia ei tarvitsisikaan tehdä, vaan käyttämäsi päätelaite seuraisi automaattisesti, mitä työtä teet, paikannustieto kertoisi, missä sitä teet ja näillä tiedoilla saataisiin valmiit työajanseurannan kirjaukset? Aikamoinen helpotus monelle. Todennäköisesti myös lopputulos olisi oikeellisempi kuin jälkikäteen muistin varassa tehdyt merkinnät. Kun kännykkä tietää jo, mihin olen matkalla ja osaa ehdottaa mitä reittiä sinne kannattaisi mennä ja kauanko matka kestää, miksi emme tavoittelisi samanlaista helppoutta työelämäämme?

Kaikkea tietoa, mikä ohjelmistoilla jo on (työ)elämästämme, voidaan hyödyntää automaation pohjana. Jos ei jo nyt, niin kohta. Tämä tarkoittaa, että työelämästä on tulossa melkoisen erilaista. Millaista? Uskalla unelmoida paremmasta työelämän arjesta ja aseta tavoitteet korkealle.

 

 

NäkökulmiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki