CTA Paikka
CTA Paikka

Tehokas loma

16.5.2011
Jaakko Heinimäki
Jaakko Heinimäki

Vietä lomasi tehokkaasti. Kaikki irti vapaudesta.

Kaverini tapasi joskus purjehdusreissullaan Kökarin vierasvenesatamassa vanhan tuttunsa, joka oli pyyhältänyt paikalle Helsingistä jotakuinkin muutamassa minuutissa.

Muskelivenemies pystyi pitämään lomaa vain yhden päivän. Niin oli tärkeä tyyppi. Ainokaisen lomapäivänsä hän päätti viettää ajamalla tuhatta ja sataa pullakahville rantakahvilaan Ahvenanmaan saaristoon.

Vauhtia, nopeutta, tehokkuutta ja kustannussäästöjä ihannoivassa maailmassa kesälomat voidaan hyvin supistaa viikonlopun tai päivän mittaisiksi. Ei kulu paljon rahaa. Ja laatu on sittenkin määrää tärkeämpää, eikö totta? Sehän on jo vanha vitsi, että laatuajalla voidaan korvata laaduttomamman ajan määrä.

Loman tehokkuutta voidaan mitata myös muulla kuin nopeudella tai kustannussäästöillä. Loman tehokkuutta voidaan mitata hyödyllä. Kuinka tehokkaasti lomailija saa akkunsa ladatuksi, että hän jaksaa taas painaa yksitoista kuukautta kustannuspaikalla. Tällä tavalla katsottuna loman hyödyllisyys määräytyy työnantajan tarpeista, ei lomailijan itsensä tarpeista.

Muistuvat mieleen Nasaretin miehen puheet sapatista ja ihmisestä. Kumpi olikaan kumpaa varten?

Ihmisessä ei ole akkuja. Ihmisen väsymistä ei voi verrata puhelimen simahtamiseen tai väännön hyytymiseen akkuporakoneesta. Ihminen on elävä sielu, ja ihmisestä puhuminen kuin koneesta kadottaa eräitä olennaisia piirteitä ihmisenä olemisesta.

Ei hyöty välttämättä pahasta ole. Mutta hyötyä on osattava tarkastella suhteessa toisiin asioihin. Ja olisi hyvä pitää mielessä paitsi Nasaretin miehen puheet sapatista ja ihmisestä, myös hänen puheensa sielusta ja maailmasta. “Mitä se ihmistä hyödyttää, vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman, mutta saisi vahingon sielulleen”, partajeesus kysyi.

Nopeuden ja hyödyn lisäksi loman tehokkuutta voidaan mitata myös tavoitteiden kautta. Oikein tehokas lomailija moduloi kesälomansa täyteen tapahtumia, mökkireissuja, kyläilyjä ja kesän aikana luettavia kirjoja ja suorittaa sitten velvollisuudentuntoisesti suunnitelmaansa moduli modulilta.

Joku saattaa nauttia semmoisesta. Itse tosin kuulun siihen porukkaan, jolle lomassa parasta on se, ettei ole mitään suunnitelmia. Voi olla vain, ei tarvitse tehdä eikä suorittaa mitään.

Tehokkaan loman käsite pitää sisällään ajatusvirheen. Teho ja loma kuuluvat eri rekistereihin, niitä ei kuulu yhdistää toisiinsa. Yhdistettynä ne muodostavat sekasikiön, joka tuhoaa itse itsensä.

Teholoma on samanlainen käsitehirviö kuin tehoavioliitto tai hyötyrakastelu. On asioita, joiden arvo ei riipu tehokkuudesta tai hyödystä. Elämä on juuri sellainen asia. Hyvä loma on sellainen, joka tekee tämän todeksi.

NäkökulmiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki