Robotin renki vai edelläkävijä?

23.8.2017

Mitä taloushallinnon osaaja tekee tulevaisuudessa? Hän osaa loistavasti käyttää taloushallinnon ohjelmistoja, mutta tuleeko hänestä pelkkä robottien renki ja algoritmien apulainen? Pelko pois. Monet nykyiset työtehtävät korvautuvat kokonaan ohjelmistoilla, mutta mehukkaat tehtävät jäävät jäljelle.

Kun rutiinit jäävät ohjelmille, ihmistehtävien kunnianhimon aste kasvaa. Konekin voi olla tarkka, tunnollinen ja riippumaton, ja epäämättömästi onkin, mutta se kykenee muuhunkin. Jo tällä hetkellä seurustelurobotti Pepper pystyy tulkitsemaan keskustelukumppaninsa tunteita ja toimimaan niiden mukaan. Pepper onkin erinomainen asiakaspalvelija monenlaisissa tehtävissä.

Oikeilta ihmisiltä odotamme jotakin enemmän: intensiivistä, syvällistä, kokonaisvaltaista ja keskittynyttä luomuläsnäoloa. Kun ihmispalveluista tulevaisuudessa joutuu maksamaan ekstraa, palvelukokemuksenkin on oltava ekstra priimaa. Ihmisosaajan pitää  lisäksi kyetä strategiseen ajatteluun, asiakkaansa liiketoiminnan syvälliseen ymmärtämiseen sekä tietomassan tulkintaan ja soveltamiseen.

Digimaailmassa selviytyäkseen ihmisen on oltava enemmän ihminen kuin ennen. Oppivat koneet selviytyvät suurenmoisesti kaikesta, mikä toistuu lukemattomia kertoja. Ihmisen hoidettavaksi jäävät ainutlaatuiset asiat, jotka tapahtuvat maailmankaikkeudessa yhden kerran. Esimerkiksi uniikit liiketoimintamahdollisuudet ja erityistä oivallusta vaativat kohtaamiset ovat ihmisen puuhaa.

Asiakkaiden tarpeet ovat ainutlaatuisia ja moninaisia. Keskittyvän bisneksen maailmassa kansainväliset datajättiläiset (Amazon, Alibaba, Google…) ovat erilaisia toimijoita kuin yhden hengen yhtiöt. Kumpikin yhtiötyyppi tarvitsee taloushallinnon neuvontaa ihmiseltä, joka kykenee näkemään tilanteen erityispiirteet. Tilintarkastajastakin tulee talousasioiden personal trainer, joka hahmottaa myös yhteiskuntien tarpeet.

Taloushallinnon globaali luonne näyttää ottaneen takapakkia brexitin ja Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen. Kaupanteko pysyy kuitenkin kansainvälisenä jatkossakin, ja niinpä tulevaisuuden taloushallinnon ammattilainen osaa monia kieliä ja kulttuureja.  Hän osaa myös toimia muuttuvissa organisaatioissa, jotka edellyttävät itseohjautuvuutta ja vaivatonta vuorovaikutusta.

Ehkä kiehtovin tehtävä tulevaisuudessa on kehitystyö. Se on tietoteknisten välineiden ja prosessien kehittämistä, mutta paljon muutakin. Taloushallinnon ammattilaiset itse ovat parhaita asiantuntijoita luomaan uudenlaisia tekemisen tapoja ja uusia työnkuvia. Alan työt muuttuvat digitalisaation ensimmäisessä aallossa, joten muualla kaivataan ohjeita: mitä teitte ja miten selviydyitte? Miten ammattitaitonne kalibroitiin uudelle tasolle? Kun haasteet kohdataan ensimmäiseksi, myös ratkaisut löytyvät ensiksi.

Apua ja neuvoja tarvitaan niille, jotka ovat vaarassa syrjäytyä nykyisestä kehityksestä. Apua tarvitaan myös koko yhteiskunnan digitaalisen murroksen onnistuneeseen toteutukseen. Edelläkävijät kertovat, mikä on temppu ja kuinka se tehtiin.