Maailman hirvittävin verokarhu?

8.10.2020
Knapsu
Knapsu

Viime numerossa paheksuin suomalaisen verokarhun (Ursus arctos) toimintaa. Sen amerikkalainen serkku harmaaverokarhu (Ursus arctos horribilis) on latinalaisen nimensä arvoisesti suomalaista serkkuaan hirvittävämpi, suorastaan verenhimoinen otus. Seuraavatkin tarinat ovat nimittäin täyttä totta!

Lomake 1099

Amerikoissa pitää jokaisen yrityksen tehdä jokaisen kalenterivuoden jälkeen lomakkeella 1099 kooste maksuista jokaiselle taholle (tavarantoimittajat, palveluntarjoajat), jolle se on maksanut jotain. Lomake 1099 pitää toimittaa jokaiselle toimittajalle erikseen sekä lisäksi liittovaltion verovirastolle IRS:lle ja jokaisen toimittajan kotiosavaltion veroviranomaiselle. Tietoa käytetään verovalvonnan tarkoituksiin. Kuulostaako vaivattomalta? Entä sanktiopuoli? Jos yrityksen liikevaihto on alle 5 miljoonaa dollaria ja myöhästyminen on kuukauden, on sanktio 50 dollaria per yrityksen toimittaja – maksimissaan 556 000 dollaria yhteensä. Onneksi alle 5 miljoonan pk-yritykselle sanktio on maksimissaan vain 195 000 dollaria. Puolukoita ovat oman kotoisan kontiomme sanktiot näiden rinnalla.

Osavaltion myyntiverot

Amerikassa kaikki on suurta, joten verokarhuja pesii myös osavaltiotasolla. Siellä ne ovat keksineet osavaltion myyntiveron. Kun myydään tuotteita osavaltion sisällä tai osavaltiosta toiseen, pitää myyjän tilittää ostajan kotiosavaltioon myyntiveroa, kun tietty volyymi ylittyy. Esimerkiksi Connecticutissa myynnin pitää ylittää 100 000 dollaria ja 200 kauppatapahtumaa, jotta verotuskynnys ylittyy. Tämä kynnys on tietenkin eri jokaisessa osavaltiossa, joten siinä on sitten jo tarve omalle apukirjanpidolle.

Mutta ei tässä vielä kaikki! Myyntiveron suuruus ei ole osavaltion sisällä vakio. Ohiossa on 98 eri veroaluetta omine verokantoineen. Veron suuruus määräytyy ostajan osoitteen perusteella, joten se jos mikä kannustaa pitämään asiakasrekisterin ajan tasalla. Hienoa Ohiossa on se, että verot voi kuitenkin ilmoittaa osavaltiotasolla yhteen paikkaan. Coloradossa verot pitää ilmoittaa piirikunnan tai kaupungin verokarhulle ja ilmoittaminen edellyttää 10–50 dollarin hintaisen verolisenssin hankkimista per veroalue. Veroalueita on kunnioitet­tavat 328. Texasissa on päästy pisimmälle – siellä on 1534 veroaluetta omine verokantoineen.

Että sellaista tänään avarassa luonnossa – verokarhujen elämää tirkistelemässä. Ja jos luulette, että olen keksinyt nämä tarinat päissäni, lukekaa www.accountingtools.com/podcasts. Sieltä löydätte lisää esimerkkejä tekstimuodossa. Suosittelen kyllä muutenkin kyseistä podcastia taloushallinnon kansainvälisistä ilmiöistä kiinnostuneille – se on timanttista asiaa taloushallinnon ihmeistä suuressa maailmassa.

NäkökulmiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki