Kaikki heti aamulla

22.3.2017
maijariitta
Maija-Riitta Ollila

Menestyjien työteho-ohjeet on helppo tiivistää: tee tärkeät asiat heti aamulla. Harmi kyllä, ohje voi syöstä elämän raiteiltaan.

Menestysreseptiä vaivaa sama ongelma kuin lisäravinteiden nautintaohjeita: ”otetaan aamulla tyhjään mahaan”. Kun nappailee tusinan pillereitä, jossain kohtaa maha alkaa täyttyä ensimmäiseksi otetuista tableteista. Sama ongelma vaivaa myös aamun aikataulutusta. Kun kaikki halutut asiat on tehtävä aamulla, aamu venyy ilta kuuteen. Lisäksi koituu valtavaa stressiä.

Meditaatio-oppaissa sanotaan, että meditaation tulee olla aamun ensimmäinen toimi (välittömästi toiletissa pistäydyttyä). Treenioppaissa ehdotetaan, että kiireisen ihmisen tulee hoitaa liikunta heti aamulla alta pois, jottei se hautaudu töiden röykkiöön. Moni työssään menestynyt kertoo, että avain loistoon ovat aamun varhaiset tunnit: silloin on oikea hetki hoitaa tärkeimmät työasiat virkeillä aivoilla.

Vanhentuneeseen käsitykseen nojaavat aamiaisteoreetikot hokevat, että aamiainen on päivän tärkein ateria, joten on käytettävä aamun tunnit monipuolisen jättiläisaamiaisen valmistamiseen ja sisäistämiseen. Loput päivästä omistetaan ruoansulatukselle.

Hyvinvoivat ihmiset omistavat aikaa perheelle ja ystäville, mutta moniko läheinen on saapuvilla aamu kuuden laatuaikana?

Oma lukunsa ovat iltavirkut, joiden aivojen ainoa aamutoive on sikeä uni. He toki tietävät, että varhainen lintu saa madon, mutta ilmoittavat, että toistaiseksi on ollut saatavissa muutakin ruokaa.

Jotta teho-ohjeeseen saisi tolkkua, sitä on muokattava: tee tärkeimmät asiat päivän virkeimpänä aikana, olipa se milloin tahansa. Toiseksi: luovu ja karsi! Tärkeimpiä asioita ei voi olla tusinaa. Loogisesti ajatellen vain yksi asia voi olla tärkein. Jos aikoo saada aikataulunsa kuntoon, on laadittava elämänsä tärkeysjärjestys. Kirjallisena.

Jos uskoo olevansa kaikkivaltias tai ainakin täydellinen, ei pysty yllä kuvattuun harjoitukseen. Sitä uskoo vakaasti, että päivän parhaat hetket riittävät lukemattomiin tehtäviin. Ihmeekseen kuitenkin huomaa joka päivä, että hoidettavien asioiden lista ei ole juurikaan lyhentynyt, koska päivään tunkee aina uusia yllättäviä tehtäviä. Sitten soimaa itseään ja koettaa seuraavana päivänä sijoittaa kalenteriinsa entistä enemmän.

Aikataulutus vaatii raadollista rehellisyyttä. Jos väitän, että perhearvot ovat elämäni ykkösasia, miten se näkyy kalenterissa? Jos väitän, ettei liikunnalle ole aikaa, miten sitä liikenee television tai Netflixin viihteelle? Somesta puhumattakaan. Saadakseen jotakin tärkeää listalle on luovuttava vähemmän tärkeästä. Tai sitten tunnustettava tosiasiat: se, mitä väitän tärkeäksi, ei olekaan minulle tärkeää.

Uskon aamuihin ja tärkeyksiin. Nousen hyvissä ajoin, keitän ison pannullisen teetä ja sytytän kynttilän. Nautin olemassaolosta, hiljaisuudesta ja rauhasta. Kiittelen kaikesta hyvästä elämässäni. Odottelen uusia ideoita, koska aamu on omistettu luoville ajatuksille. Muut tärkeät asiat ehtii myöhemminkin, kun Tärkeä on tehty.

NäkökulmiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki