Ihmismielen rauhankone

Filosofi Maija-Riitta Ollila on luennoija ja tietokirjailija, 
joka harsii kokoon maailmankuvaa erityistieteiden aineksista.
3.12.2018
maijariitta
Maija-Riitta Ollila

Mielen edustaja on tavattavissa taloyhtiön biljardihuoneessa ke klo 14–16.” Ystäväni oli kovin hämillään, kun tämä ilmoitus putosi postiluukusta joskus 1980-luvun lopulla. Häneltä kesti  hetken ymmärtää, että Miele on kodinkoneita valmistava yhtiö, jonka edustaja oli kauppaamassa tuotteitaan.

Aikaa kului 2010-luvulle asti ennen kuin huomattiin, että mielen edustaja ei ainoastaan myy koneita: se voi oikeasti olla kone. Kirjassaan Rauhankone Timo Honkela ehdottaa, että merkitysneuvotteleva kone voisi tulevaisuudessa auttaa ihmismieltä rauhan luomisessa ja ylläpitämisessä keskellä arkielämää. Mihin ihminen ei pysty, kone voisi pystyä.

Vilkkaimmat mielikuvittelijat näkevät jo robotin ilmestyvän Brinkkalan talon parvekkeelle, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan. Ei sentään. Koneen tehtävä on parantaa ihmisten vuorovaikutusta, kun sanat ymmärretään samalla tavalla. Toiseksi tehtävänä on ehkäistä epäoikeudenmukaisuutta, joka voisi johtaa väkivaltaan. Ihmisten on myös opittava ymmärtämään tunteitaan paremmin.

Toistaiseksi olemme tunteinemme omillamme. Joudumme luomaan hyvän tahdon ja sovinnollisuuden aivan itse, joululaulun tapaan: ”Itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha.” Ehdotan mielenrauhan etsimiseen reseptiä, johon sain idean Michael J. Sandelin kirjasta What Money Can’t Buy: The Moral Limits of Markets.

Sandel pohtii, miksi haluamme, että yhä useammat asiat ovat kaupan? Eikö ole mitään hinnatonta? Kaikki, mikä voidaan ostaa ja myydä, on välinearvoista. Mihin katosivat itseisarvot, joista ei tarvitse maksaa? Samaa asia askarruttaa monia jouluskeptikkoja ja suoranaisia joulunkieltäjiä. Miksi rauhan ruhtinaan juhla on täynnä rauhattomuutta, loputonta kaupantekoa?

Sandel antaa esimerkkejä asioista, jotka eivät sovi markkinoilla vaihdettaviksi. Lasten myyminen ei ole hyväksyttyä orjuuden jälkeisenä aikana.  Demokratioissa kansalaisten äänioikeutta ei voi siirtää toiselle rahaa vastaan. Ehdotan nyt, että joulurauhan pontimeksi itse kukin voisi etsiä elämästään kolme asiaa, joita ei voi myydä eikä rahalla saa. Rauhaton mieli jahtaa koko ajan jotakin, jota ei vielä ole, mutta joka pitäisi hankkia.  Olisiko jo olemassa jotakin kallisarvoista, johon keskittyä? Englannin kielen priceless – hinnaton – tarkoittaa jotakin mittaamattoman arvokasta.

Jokainen määrittelee itse, mikä omassa elämässä on hinnatonta. Sen voi pitää mielessään, kun säntää edestakaisin joulunaluskiireessä. Bisneksessä maailmanloppu tulee aina ennen joulua: kaikki on saatava lomaan mennessä valmiiksi. Touhu on yhtä hektistä yksityiselämässä: muistaako ja jaksaako kaiken? Hinnattomat asiat ovat kuitenkin usein niitä, joita ei tarvitse tavoitella: ne ovat jo tässä, ovat aina olleet. Mihinkään ei tarvitse pyrkiä, koska on jo saapunut.

Timo Honkela toteaa arvoituksellisesti: ”Koneista on syytä kehittää ihmisen kaltaisia, jottei ihmisten tarvitse olla koneen kaltaisia.” Kone kykenee loistavasti toteuttamaan välinearvoja. Vain ihminen löytää mielenrauhan itseisarvojen maailmasta.

 

Koneen tehtävä on parantaa ihmisten vuorovaikutusta, kun sanat ymmärretään samalla tavalla.

 

Maija-Riitta Ollila

Twitter: @Mrollila

 

NäkökulmiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki