Oma käyttö

6.10.2023
Sirpa Koponen KLT

Kirjanpitomaailmassa on monia eri sanontoja, niistä oma käyttö on yksi. Oma käyttö -termiä käytetään kirjanpitoasioissa, tuloverotuksessa ja arvonlisäverotuksessa. Eri yritysmuodoilla termin käyttö poikkeaa melko paljon toisistaan, koska sitä käytetään monissa eri yhteyksissä. Joissakin tapauksissa on kyse hyvinkin pienistä euromääristä mutta on myös tapahtumia, joiden käsittely väärin voi johtaa hyvin suuriin virheellisyyksiin.

Yrittäjien ja henkilökunnan yksityiskäyttö

Yrityksen omaisuuden käyttö yksityistarkoitukseen käsitellään yksityiskäyttönä toiminimiyrityksissä ja henkilöyhtiöissä. Henkilöautojen osalta jako tapahtuu Verohallinnon säännön mukaan siten, miten ajoneuvoa käytetään kilometrikohtaisesti yrityksen ajoissa ja yksityisissä ajoissa. Puhelimen käyttö käsitellään eri yhtiömuodoissa enimmäkseen luontoisetuarvojen mukaan, siis joko yksityiskäyttönä tai luontoisetuna. Osakeyhtiöiden omaisuuden yksityinen käyttö perustuu luontoisetukäsittelyyn.

Yrityksen myymien tuotteiden oma käyttö käsitellään toiminimiyrityksillä ja henkilöyhtiöillä yksityiskäyttönä. Toiminimien verovapaus käytöstä arvonlisäveron suhteen on tällä hetkellä 850 euroa vuodessa. Osakeyhtiöillä tuotteiden oma käyttö tulee maksaa yhtiölle ikään kuin ulkopuolinen ostajakin sen ostaisi. Henkilöstön ja omistajien alennus on yleensä parhaan asiakkaan alennus.

Omaa käyttöä on myös se, kun varasto-tavaraa käytetään yrityksen tarpeisiin

Yritys tilaa tavaraa ja tuotteita pääosin myyntitarkoitukseen. On tilanteita, jolloin yritys käyttääkin näitä tuotteita yrityksen omaan käyttöön, esimerkiksi vaikka rakentamalla koneen tai työkaluja tai käyttämällä niitä edustuskäyttöön tai henkilökunnan käyttöön. Pysyviin vastaaviin siirrettävä omaisuus vaikuttaa tuloslaskelman ja taseen rakenteeseen, koska investoinnit tuottavat kulukirjauksen sijaan poistoja. Siirrot tuloslaskelman eri ryhmiin voivat vaikuttaa tuloslaskelman muodon lisäksi muun muassa arvonlisäverovähennyksiin. Vaikka kulujen kirjaaminen tapahtuu nykyään pitkälti automaattisesti, tulee käsittelijän olla tietoinen näistä tapahtumista, ja siirtää ne kirjanpidossa ja tilinpäätöksessä oikeaan paikkaan.

Asiakastöihin liittyvä oma käyttö

Arvonlisäverolaissa on säännöksiä, joiden mukaan tavaran ja palvelun ottaminen omaan käyttöön aiheuttaa oman käytön veron maksua. Säännöksiä on esimerkiksi siitä, että jos verollisessa käytössä oleva tavara tai palvelu siirtyy esimerkiksi liiketoiminnan lopettamisen takia arvonlisäverottomaan käyttöön. Osa rakentamispalveluista aiheuttaa oman käytön veroa esimerkiksi silloin, kun rakennusliike perustajaurakoi rakennuksen tai kun muu yhtiö rakentaa itselleen kiinteistön palkkatyövoimalla. Joissakin arvonlisäverollisissa tilanteissa veron maksua ei synny, vaan syntyy kiinteistöinvestoinnin tarkistamisvastuu arvonlisäveron osalta.

Oma käyttö

Oman käytön säännöksiä syntyy erilaisissa tilanteissa ja niiden käsittely määräajoin on hyvin tärkeää, jotta jälkikäteisseuraamuksista vältytään. Ohjeiden tunteminen on tärkeää koko taloushallintotyön osalta.

Lyhyestä virsi kaunis -sarjassa esitellään napakasti taloushallintoalan käsitteitä. Minkä aiheen sinä haluaisit esiteltävän? Lähetä meille vinkkisi sähköpostitse info@taloushallintoliitto.fi.

Lyhyestä virsi kaunisUusimmat Artikkelit
Katso kaikki