Kiinnitykset

15.5.2025
Sirpa Koponen KLT, Sammonkadun Tilipalvelu Oy

Kiinnitys tarkoittaa kiinteän ja toisinaan myös irtaimen omaisuuden käyttämistä saamisen vakuutena. Yleisimpiä kiinnityksiä ovat yrityskiinnitys, kiinteistökiinnitys ja autokiinnitys. Kiinnityksissä voi olla myös niin sanottuja etusijasäännöksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että etusija määrää, kenelle tuon omaisuuden realisoinnista tuleva rahamäärä ensisijaisesti kuuluu.

Tilinpäätöksen lukija tunnistaa yhtiön antamat kiinnitykset tilinpäätöksen liitetiedoista. Kirjanpitoasetus (KPA) ja Valtioneuvoston asetus pien- ja mikroyrityksen tilinpäätöksessä esitettävistä tiedoista (PMA) määrittelevät tuon liitetiedon antamisen hieman eri tavoin. KPA:n mukaan kiinnitykset sekä niitä vastaava velka on molemmat ilmoitettava liitetietona. PMA määrää, että vakuus esitetään enintään sitä vastaan saadun velan määräisenä. Jos kuitenkin vakuuden arvo on velkaa pienempi, tällöin liitetietona esitetään vakuuden arvo.

Tiedon antaminen liitetietona on kirjanpitosäännösten mukaan pakollista, ja sen antaminen on tärkeää. Esimerkiksi tuleva velkoja saa tietää, miten yrityksen varojen jako omaisuuden realisoinneissa, kuten lopettamistilanteessa, saneerauksessa ja konkurssissa tapahtuu. Kiinnitykset todetaan esimerkiksi rasitustodistuksista ja panttaussitoumuksista.

Velkojan on kaikissa tilanteissa pohdittava, onko omaisuuden realisointiarvo riittävä tuon velan maksuun vai onko kiinnitys ihan sallitusti ylimitoitettu.