CTA Paikka
CTA Paikka
Kumppanikolumni Kaupallinen yhteistyö: Alma Talent Tietopalvelut

Yrityksen arvonmääritys johdon työkaluna

Arvonmäärityksellä vastataan yksinkertaisimmillaan kysymykseen, mikä on yrityksen arvo, mistä arvo muodostuu ja millä perusteella. Arvonmäärityksellä on luontainen rooli osana yrityskauppaa, mutta sitä on mahdollista hyödyntää laajemmin yrityksen johdon ja ohjauksen työkaluna.
18.1.2018
Jukka Palo Yritystutkija, Alma Talent Tietopalvelut

Arvonmääritys kannattaa aloittaa ennen yrityskauppaprosessia

Yrityksen arvonmääritystä pidetään yrityskauppaan liittyvänä työkaluna, eikä sitä ole totuttu käyttämään muissa yhteyksissä. Arvonmäärityksellä on luontainen rooli yrityskaupan osana, sillä kaupan kohteena olevalla yrityksellä on oltava jokin arvo, johon kauppahinta perustuu. Riippumattoman osapuolen tekemänä arvonmääritys on luotettava lähtökohta neuvoteltaessa kauppahintaa. Laaja arvonmääritys tuo lisäksi esiin yrityksen toiminnan yksityiskohtia ja perusteluja arvostustasolle, eli se tarjoaa hinnan lisäksi avaimia muillekin neuvoteltaville yksityiskohdille.

Arvonmäärityksellä vastataankin yksinkertaisimmillaan kysymykseen, mikä on yrityksen arvo. Tämän lisäksi arvonmääritys kertoo, mistä yrityksen arvo muodostuu ja miten se on perusteltavissa. Näin se tarjoaa yrityskaupassa perustellun lähtökohdan hintaneuvotteluille ja perustelut voivat olla jopa itse arvoa tärkeämmässä roolissa.

Yrityskauppaa mietittäessä arvonmääritys kannattaa mahdollisuuksien mukaan toteuttaa useita kertoja ja pidemmällä aikavälillä, jotta alkuvaiheessa tunnistettuihin kehityskohteisiin voidaan puuttua. Kehityskohteiden tunnistaminen auttaa parantamaan toimintaa ja toimenpiteiden vaikutus näkyy suoraan yrityksen arvon positiivisena kehityksenä.

Hyödyt esiin myös operatiivisessa toiminnassa

Arvonmäärityksen hyödyntämismahdollisuudet ovat laajat myös yrityksen käytännön toimintaa ja taloutta suunniteltaessa. Esimerkiksi ammattiomistajat seuraavat yrityksen arvon kehittymistä omistusjaksonsa ajan ja kehittävät yrityksen toimintaa arvoajurit silmällä pitäen. Investoinneissa ja rakenteellisissa ratkaisuissa huomioidaan arvonkehityksen näkökulma. Arvonmääritystä käytetään tässä tapauksessa myös johtamisen työkaluna.

Arvonmääritystä tulisi hyödyntää laajemmin yrityksen johdon ja ohjauksen työkaluna, vaikka tavoitteena ei olisikaan yrityksen myynti. Pääomasijoittajien omistamat yritykset onnistuvat lyhyessäkin ajassa parantamaan toimintansa tehokkuutta ja kannattavuutta, kun fokus on oikeissa asioissa. Tämä kertoo siitä, että ottamalla arvon seuraamisen mukaan johtamiseen, onnistutaan kehittämään yrityksen toimintoja. Ammattimaisilta omistajilta on hyvä ottaa mallia yrityksen johtamistyöhön ja kehittää arvon seuraamisesta osa päätösprosesseja.

Arvonmääritys paljastaa tehtyjen päätösten onnistuneisuuden

Edellä todettiin, että arvonmäärityksen sisältämä informaatio on arvokasta esimerkiksi investointipäätöksissä ja yrityksen strategisessa suunnittelussa. Sen avulla voidaan jälkikäteen arvioida tehtyjen ratkaisujen onnistumista. Epäonnistumisista saadaan parempaa tietoa, jos arvostustason kehitys ei vastaa esimerkiksi ennen investointia tehtyjä arvioita. Näin voidaan selvittää, mitkä seikat johtivat arvoa heikentäneisiin päätöksiin ja onko näitä mahdollista ennakoida paremmin tulevaisuudessa, jotta epäonnistumisilta vältyttäisiin. Myös onnistuneiden päätösten analysointi helpottuu ja ne ovat helpommin toistettavissa, kun otetaan oppia tehdyistä päätöksentekoprosesseista.

Itse vai ulkoa?

Arvonmäärityksestä voi tehdä yrityksen sisäisen prosessin, joka toistetaan esimerkiksi vuosittain. Laskentamallit ovat melko yksinkertaisia ja kaikkien saatavilla, joten prosessi on mahdollista toteuttaa myös yrityksen omilla resursseilla. Arvonmääritys voidaan hankkia myös yrityksen ulkopuolelta, jolloin puolueeton taho arvio yrityksen toimintaa ja määrittää arvon. Ulkopuolisen arvonmäärittäjän etuna on usein kokemus. Arvonmäärittäjä huomaa nopeasti yritystoiminnan puutteet, ja osaa antaa vinkkejä asioiden kehittämiseen.

Prosessina arvonmääritys kaivaa esiin yksityiskohtia yrityksen tuloslaskelman ja taseen takaa, eikä niihin yrityksessä itsessään välttämättä muuten osattaisi kiinnittää huomiota. Arvonmäärityksen yhteydessä on mahdollista löytää esimerkiksi toiminnan pullonkauloja tai yritystoiminnan käyttämätöntä potentiaalia. Tällöin jo arvonmääritysprosessista saadaan uutta arvokasta tietoa yritysjohdon käyttöön. Havaittuihin heikkouksiin keskittymällä yrityksen arvoa on mahdollista kehittää esimerkiksi prosessien tehokkuutta parantamalla jo melko lyhyelläkin aikavälillä. Säännöllisesti tehtynä arvonmääritys paljastaa tehtyjen toimenpiteiden toimivuuden.

Yritystoiminnassa suunnitelmallisuus ja tulevaisuuden arviointi ovat johdon kannalta tärkeässä roolissa. Arvonmäärityksessä tulevaisuutta lähestytään monesta eri näkökulmasta ja säännöllisesti tehtynä arvonmääritysprosessi ikään kuin pakottaa yrityksen arvioimaan tulevaisuuden suunnitelmiaan aina uudelleen. Epäkohtiin keskittymällä toiminta tehostuu ja arvo kehittyy samalla kuin itsestään.

Mihin arvonmäärityksen hinta perustuu?

Yrityksen arvonmäärityksen teettämiseen on tarjolla useita eritasoisia ratkaisuja, joiden hinnat vaihtelevat suhteessa paljon laajuuden ja käytetyn työpanoksen mukaan. Pitkälle automatisoituja arvonmäärityksiä saa jo muutaman sadan euron hintaan, ja laajemman konsulttitoimiston tekemän arvion hinnat voivat nousta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin. Tilaajan onkin ymmärrettävä, millainen arvonmääritys on sopivin omiin tarpeisiin, jotta valittu ratkaisu tuottaa haluttuja tuloksia. Etenkin yrityskauppaa suunniteltaessa arvonmääritys kannattaa mahdollisuuksien mukaan teettää useammalla toimijalla, jotta saadaan laaja käsitys yrityksen potentiaalista.

Autamme mielellämme yrityksen arvonmääritykseen liittyvissä kysymyksissä ja tarpeen arvioinnissa. Tarjoamme eritasoisia arvonmäärityspalveluita yritysten käyttöön. Arvonmääritysprosessimme perustuu osaltaan keskusteluihin yritysjohdon kanssa, ja jokainen toteuttamamme arvonmääritys on yksilöllinen ja yrityksen lähtökohdat huomioiva.

Jukka Palo
Yritystutkija
Alma Talent Tietopalvelut
puh. 010 665 2302
email: jukka.palo@almatalent.fi

www.almatalent.fi
www.balanceconsulting.fi

Lue myös

KumppanikolumniUusimmat Artikkelit
Katso kaikki