Unelmia ja toimisto­hommia

11.5.2023

Kiireisin tilinpäätösaika on taas hoidettu maaliin. Aikamoinen puristus tämä on ollut jälleen kerran ja lähestyvän kesän lupaus lomasta tuntuu todella ansaitulta. Näin keväällä tuntuu, että alamme sesonkiaika on edelleen vähintäänkin hektistä.

Pysähdyimme hetkeksi miettimään, mikä neuvoksi, kun tuntuu, että haasteita tulee alallamme koko ajan enemmän ja aikaa niiden ratkaisemiseksi on entistäkin vähemmän. Asiakkaiden odotukset ja tarpeet ovat kasvaneet, mutta maksuhalukkuus on samaan aikaan pienentynyt. Kiristynyt kilpailu asiakkaista, erilaiset kevytyrittäjäratkaisut sekä ruusuiset mielikuvat taloushallinnon järjestelmien automaatiosta lisäävät osaltaan asiakkaiden odotuksia. Viranomaisten taholta vaatimukset ovat kasvaneet esimerkiksi tulorekisterin ja rahanpesulain myötä ja sanktioiden määrät kasvavat samaan tahtiin lisääntyvien vaatimusten kanssa. Tasapainoilemme joka päivä melkoisessa vaatimusten verkossa.

Angstin lievittämiseksi tarjoamme sitä, että opettelemme uudelleen unelmoimaan ja irtaudumme hetkeksi ongelmien listaamisesta. Käännetään katse siihen, millaista olisi unelmatyö taloushallintoalalla, jolloin on helpompi edetä sitä kohti ja pitää sitä mahdollisena tulevaisuuden kuvana.

Unelmatyössämme on aikaa asiakkaille heidän tarpeensa mukaisesti ja asiakas arvostaa heille annettua aikaa ja ammattitaitoa. Asiakas maksaa mielellään saamastaan palvelusta, asioiden saattamisesta maaliin ajallaan, lain tuntemuksestamme ja suosituksistamme sekä panostuksestamme taloushallinnon prosessien ja järjestelmien kehittämiseen. Saamme laskutettua myös oman arvontuottamisemme isoissakin käyttöönotoissa ja automatisaation ja tekoälyn käytön hyödyntämisessä.

Unelmatyössämme asiantuntijoillamme on substanssiosaaminen ja asiakaspalvelutaidot kunnossa. Kouluttaudumme yhdessä sekä asiakascasejen kautta oppien että tarpeen tunnistettuamme lukemalla, podcasteja kuuntelemalla, oppimispiireissä ja koulutuksissa. Unelmatyössämme meillä on myös aikaa kunnolla perehdyttää uudet ihmiset sekä asiakkuuksiin, erinomaiseen palvelukulttuuriin että substanssiin. Talousasiantuntijamme myös tarttuvat hanakasti puhelimeen ja selvittävät asian kuin asian asiakkaalta, tilkkarilta, verottajalta, järjestelmätoimittajalta sekä kollegalta. Asiantuntijat ottavat mielellään vastuuta ja haastavia työtehtäviä vastaan.

Unelmatyössämme asiakassuhteet ja työsuhteet ovat pitkiä ja antoisia, ja monipuoliset tehtäväkuvat mahdollistavat mielekkään työn tekemisen vuosikymmenien ajan. Molemmat osapuolet pääsevät nauttimaan yhteistyön hedelmistä, kun toimintatavat ovat hioutuneet yhdessä toimien järkeviksi ja tehokkaiksi. Pystymme aidosti tukemaan asiakkaan liiketoimintaa ja tarjoamaan palveluajamme sen kehittämiseksi. Unelmatyössämme esihenkilöt tukevat, kuuntelevat ja ovat läsnä. Voimme luottaa työympäristössämme toisiimme ja tiedämme, että jokainen kantaa vastuunsa ja auttaa muita tarvittaessa.

Meidän ei myöskään tarvitse pyytää puuttuvaa aineistoa, koska kuitit tulevat e-kuittina ja laskut verkkolaskuina suoraan järjestelmiin. Hallinnolliset paperit hoituvat ilman ylimääräisiä monen tallennuksen ja tiedoston tallennuksen steppiä suoraan yhteiseen hallinnon portaaliin. Järjestelmät keskustelevat keskenään, joten käsin tehtävä muistioiden kirjaus verkkokaupoista ja palkka-aineiston manuaalinen käsittely työajanseurannoista on vain ensimmäisen koronavuoden kaltainen etäinen muisto.

Isosti unelmoimme siitä, että kirjanpitäjän ja palkanlaskijan ammatti on tulevaisuudessa monen hyväpalkkainen unelma-ammatti ja ammattilaisia on tarpeeksi. Nutturapäisten ja kireiden tätien imago on vaipunut unholaan ja ymmärretään kirkkaasti, että kirjanpito ja palkanlaskenta lähentelee usein rakettitiedettä ja että näihin ammatteihin ei todellakaan ihan joka jantteri kykene.

Tilitoimistoarjen iloja, pettymyksiä ja sattumuksia. Niin kuin me niitä havainnoimme. Ja varmasti moni teistäkin.

Kädet savessaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki