CTA Paikka
CTA Paikka

Hii-ohoi! Muutoksia horisontissa

14.1.2022

Vuosi sitten elimme selviämisvaiheessa ja totesimme selvinneemme työstämme aidolla ammattitaidolla keskittymällä perusasioihin. Nyt olemme selättäneet taas yhden vuoden totuttelemalla uuteen normaaliin, joka ei toki ihan kivuttomasti ole kaikilta osin käynyt. Uusi normaali ei tarkoita sitä, että saavutamme jonkun tietyn pisteen, jonka kanssa alamme elää, vaan se on jatkuva muutostila, jota meidän täytyy oppia sietämään. Toisaalta on hassua puhua muutoksesta, sillä muutostahan on ollut aina. Muutoksen myrskyn silmässä meno on hurjaa, mutta taas kerran tuntuu siltä, että reagoimme muutokseen tässä ajassa erittäin voimakkaasti, ehkä jopa liian voimakkaasti?

Tilitoimistoissa muutokseen on totuttu, ovathan meidät pitäneet jatkuvasti muutosvalppaana niin verottaja kuin lainsäätäjät. Uudistettu Omavero on ilahduttanut meitä viimeisenä, eikä siitäkään ihan ilman tunteiden purkauksia ole päästy yli, mutta näiden muutosten kanssa joudumme vain elämään. Jotain kummallista tässä ajassa kuitenkin on. Meistä on tullut etätyön, yritysten jatkuvan konsolidoitumisen ja hurjan digitalisaation myötä etäisiä ja kaikista ylitsevuotavista viestintä­kanavista huolimatta ehkä jopa hieman yksinäisiä. Joillakin näyttävät käytöstavat unohtuneen, ja negatiivinen kommentointi tuntuu joskus työpaikoilla muuttuvan sosiaalisen median kaltaiseksi. Tässä ajassa työntekijöiden hankala saatavuus haastaa meitä olemaan ketteriä, kehittämään prosesseja ja tehostamaan toimintatapojamme. Tämä tietenkin muuttaa päivittäistä työtämme entisestään. Ei siis mikään ihme, että välillä vähän hengästyttää ja uuvuttaa.

Miten tämä murheen alhossa vellominen ja maailmanlopun meininki saadaan selätettyä?

Mikä siis neuvoksi? Miten tämä murheen alhossa ­vellominen ja maailmanlopun meininki saadaan selätettyä? Tähän tuskin on mitään oikeita vastauksia tai jos onkin, ne osataan kertoa meille vasta jälkeenpäin. Nyt on laajennettava ajattelua, tähystettävä horisonttiin, jossa muutoksen loppua ei tule näkymään ja keskityttävä tekemään oma olomme mukavaksi. Tulevaisuuteen voimme vaikuttaa, se rakentuu meidän valinnoistamme ja toimistamme.

Ratkaisun kaavassa ei ole mitään uutta, mutta aina välillä näistäkin on taas hyvä muistuttaa:

1. Välitä! Kuuntele, keskustele, kohtaa, arvosta ja ole läsnä, oli kyseessä sitten asiakas, työntekijä tai työkaveri.
2. Armahda itseäsi. Opi priorisoimaan tärkeitä asioita ja anna itsellesi anteeksi, jos kaikki ei heti suju. Opettele hyväksymään nykytila.
3. Pidä huolta itsestäsi. Kukaan ei pidä sinusta huolta, jos et tee sitä itse. Opettele palautumaan ja nauttimaan asioista, olet sen ansainnut.

Kun kädet savessa tekee töitä muutoksen suppilossa, perspektiivi alkaa helposti hämärtyä. Se vähentää omaa kykyä ottaa muutosta vastaan. Onneksi me seilaamme nytkin kaikki samassa veneessä, niin me tilitoimiston ammattilaiset kuin muutkin. Muutokselta ei auta sulkea silmiä. Meidän on kohdattava yhdessä sen tuomat haasteet ja mahdollisuudet. Parhaimmillaan muutos mahdollistaa meille uudenlaisia töitä ja uusia työuria. Kaikki on mahdollista, kun me vain onnistumme hyppäämään muutoksen selkään ja ratsastamaan sillä.

Tsemppiä arjen sankarit! Kyllä me nämäkin muutokset selätämme niin kuin ovat aikaisemmat sukupolvet selättäneet omat muutoksensa.

 

Kädet savessaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki