Rakenteinen tilinpäätös tulee!

20.8.2018 Kuva iStock

Patentti- ja Rekisterihallitus (PRH) on käynnistänyt hankkeen, jossa tilinpäätökset voidaan lähettää PRH:lle sähköisenä rakenteisena tiedostona. Tarkoituksena on hyödyntää XBRL-muotoa, joka on laajalti käytetty kansainvälinen standardi.
Palvelun toteutus on käynnistynyt. Testiympäristö tulee käyttöön jo syksyllä 2018 ja ensimmäiset rakenteiset ilmoitukset voidaan lähettää jo 2018 tilikaudelta.

Tilinpäätöksen lähetys toteutetaan nykyaikaisin teknisin menetelmin – käyttäjän kannalta tavoite on, että valmis tilinpäätös lähetetään taloushallinnon ohjelmistosta ”nappia painamalla”. Hankkeen onnistuminen aikataulussa edellyttää ohjelmistotaloilta kehitysprojektia. Lisäksi ohjelmistotalojen ja tilitoimistojen tulee miettiä, miten kirjaukset ”mäpätään” pääkirjatililtä oikeaan tilinpäätöserään. Liitetietojen keruussa voidaan hyödyntää suomalaisten ohjelmistojen tasekirjatoimintoja.

Taloushallintoliitto ja PRH järjestivät 25.5.2018 tiedostustilaisuuden ohjelmistotaloille. Syksyllä jatketaan tarkemman teknisen suunnittelun merkeissä. Lisäksi aloitetaan aktiivinen tiedotus tilitoimistoille.

Rakenteinen tilinpäätösinformaatio on yhteiskunnallisesti merkittävä asia. Taloudellisen analyysin, luottoluokitusten ja yritystutkimuksen käyttöön saadaan yhdenmukaista tietosisältöä digitaalisessa muodossa.

KirjanpitoUusimmat Artikkelit
Katso kaikki