CTA Paikka

Näin lausui Kila – mutta mitä se tarkoitti?

Kila ei säädä lakeja, vaan antaa opastusta lausunnoillaan voimassa olevan kirjanpitolainsäädännön noudattamisessa. Kila on hyvän kirjanpitotavan kaitsija, jonka lausunnot loistavat majakoina muuttuvien säännösten ja pykälien ulapalla.
26.8.2019 Leena Rekola-Nieminen

Hanki rajaton lukuoikeus

Kirjaudu sisään tai tilaa Tilisanomat. Saat luettavaksesi uusimmat artikkelit ja arkiston, joka ulottuu aina vuoteen 2001 saakka sekä pääsyn Tilinpäättäjän tietopakettiin.

TILAA TILISANOMAT tai KIRJAUDU SISÄÄN

Kirjoittajan rakkaimmat lausunnot

Millainen lausunto jää mieleen? Omia lempilausuntojani ovat lausunnot, joissa Kila muuttaa vallitsevaa käytäntöä tai palauttaa vanhoja periaatteita kunniaan.

Tällainen lausunto on esimerkiksi lausunto 1854/2010, jossa Kila muistuttaa, että vaikka tuloslaskelmakaavasta on poistunut myyntikate, niin kulut tulee kuitenkin edelleen kirjata siten, että eniten liikevaihdon määrästä riippuvat kulut ovat ylimpänä tuloslaskelmassa. Autoilijan polttoaineet ovat ostoa, huollot saman pääryhmän ulkopuolisia palveluita ja vakuutukset liiketoiminnan muita kuluja. Lisäksi Kila toteaa, että tämä periaate koskee kaikkia toimialoja, joilla on välillisiä kuluja. Esimerkiksi konsultti matkustaa vain, jos matkalle on maksaja, eli se kuuluu asiakkaan projektiin.

Myös lausunnot, jotka ovat vaatineet runsaasti pohdintaa ja Kilan alkuperäinen lausuntoluonnos tai lähestymistapa ongelmaan on voinut muuttua täysin lausunnon valmisteluvaiheessa, ovat olleet haastavia ja siten mielenkiintoisia. Viimeisin tällainen lausunto on 1996/2019. Siinä käsitellään metsätaloutta ja puiden esittämistä taseessa.

Osa lempilausunnoista tuli jo mainittua oheisessa artikkelissa, ne ovat hyviä esimerkkejä vuosien ajalta.

Asiantuntijana
Leena Rekola-Nieminen KLT, ekonomi, taloushallinnon kouluttaja Tmi Leena Rekola-Nieminen
KirjanpitoUusimmat Artikkelit
Katso kaikki