Pörssiosakkeiden kirjaus

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
KLT Leena Rekola-Nieminen on erikoistunut kirjanpitoasioihin.
10.10.2024

Sain uuden asiakkaan (oy) ja huomasin huhtikuun tiliotteesta, että yhtiöön on hankittu pörssiosakkeita. Mihin kirjaan ne? Sain myös arvo-osuustilin otteen, johon uudet osakkeet on merkitty. Otteella näkyy uusien osakkeiden lisäksi myös vanha erä erään pörssiyhtiön osakkeita, joita ei näy missään yhtiön kirjanpidossa. Mitä teen niille?

VASTAUS:

Käsitellään ensin nuo uudet osakkeet. Vain asiakkaasi itse tietää, miksi yhtiö on osakkeet hankkinut. Hänen pitää kertoa suunnitelmansa niiden suhteen. Jos osakkeet liittyvät yhtiön liiketoimintaan jollain tavoin, ne todennäköisesti on hankittu pidempään omistettavaksi. Silloin kirjaus on pysyvien vastaavien sijoituksiin. Vuosittaiset tuotot ja myyntivoitto tai -tappio kuuluvat rahoituseriin. Jos kyseessä on lyhyen aikavälin omistus, eikä osakkeilla ole tarkoitus alkaa tehdä aktiivista kauppaa, on kyseessä rahoitusarvopaperit-ryhmään kirjattava hankinta. Tuotot ja kulut näistä osakkeista kirjataan rahoituseriin. Jos asiakkaasi on aikeissa laajentaa liiketoimintaansa arvopaperikauppaan, on kyseessä materiaalihankinta ja kirjaus tehdään ostotilille. Myyntituotot ja osingot ovat liikevaihtoa. Vaihto-omaisuuteen osakkeet siirretään tilin varastojen muutos kautta.

Vanhojen osakkeiden osalta tulisi yrittää selvittää, miten ja milloin ne ovat siirtyneet yhtiön omaisuudeksi. Jos yhtiö ne todella omistaa, on ne merkittävä taseeseen. Vastaavaa-puolen kirjaus tehdään kuten edellä on kerrottu, mutta kredit-kirjaus on ongelma. Jos osakas on joskus hankkinut ne yhtiölle omalla rahallaan, on kirjaus velat osakkaille. Jos ne on saatu toisen pörssiyhtiön jakamana osinkona, on kirjaus edellisten tilikausien voittovarat -tilille, koska kyseessä on aiemmille tilikausille kuuluva tapahtuma. Sama on tilanne, jos osakkeet on aikanaan saatu esimerkiksi vakuutusyhtiön asiakashyvityksenä. Kun hankintatapa on saatu selville, pitää samalla selvittää kirjauksen euromääräksi osake-erän arvo hankintahetkellä. Jos kyse on osuuskunnan osuuden tilalle saaduista osakkeista osuuskunnan muuttuessa osakeyhtiöksi, on osakkeiden hankintameno osuuskunnan osuuksien hankintameno. ◍

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimistossa-lehdessä julkaistaan neuvontaan tulleita kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Asiantuntijana
Leena Rekola-Nieminen KLT, ekonomi, kouluttaja ja KILAn jäsen