Oikea verovuosi elinkeinotoimintaan kuuluville ja henkilökohtaisille osingoille
Yksityinen liikkeenharjoittaja (Tmi) omistaa yksityisen osakeyhtiön kaikki osakkeet, jotka on käsitelty elinkeinotoiminnan veroilmoituksella käyttöomaisuuteen kuuluvina osakkeina. Lisäksi yrittäjällä on osinkotuloja niistä hänen hankkimistaan pörssiosakkeista, jotka hän on ilmoittanut henkilökohtaisella tuloveroilmoituksellaan ja jotka eivät siis ole yritystoimintaan kuuluvia osakkeita. Miten määräytyy näiden osinkotulojen oikea verovuosi, kun yrittäjällä on sekä elinkeinotoimintaan kuuluvia että henkilökohtaisella veroilmoituksella ilmoitettavia osinkoja?
Kun osakkeet kuuluvat yrittäjän elinkeinotoimintaan esimerkiksi käyttöomaisuusosakkeina, osinkotulon oikea verovuosi määräytyy elinkeinoverolain säännösten mukaan. Elinkeinotoimintaan kuuluvan tulon yleinen jaksottamissäännös on otettu elinkeinoverolain 19 pykälään. Sen mukaan tulo on sen verovuoden tuottoa, jonka aikana se on saatu rahana, saamisena tai muuna rahanarvoisena etuutena. Elinkeinotoiminnan verotuksessa katsotaan, että saamisoikeus osinkoon syntyy, kun yhtiökokous on tehnyt osingonjakopäätöksen. Mikäli yhtiökokous on tehnyt osingonjakopäätöksen esimerkiksi 15.11.2024 pidetyssä varsinaisessa yhtiökokouksessa, osinko on vuoden 2024 veronalaista elinkeinotoiminnan tuloa, kun yrittäjän tilikausi on kalenterivuosi. Tulo on verovuoden 2024 veronalaista elinkeinotoiminnan tuloa siitä huolimatta, että yhtiökokouksen päätöksen mukaan osinko olisi yrittäjän nostettavissa vasta 20.1.2025.
Yrittäjän henkilökohtaisella veroilmoituksella ilmoitettavien osinkojen oikea verovuosi määräytyy tuloverolain säännösten mukaan. Tuloverolain 110 pykälä sisältää tulon yleisen jaksottamissäännön henkilöverotuksessa. Sen mukaan tulo katsotaan sen verovuoden tuloksi, jona se on nostettu, merkitty verovelvollisen tilille tai muutoin saatu vallintaan. Henkilö on saanut tulon vallintaan hetkellä, jolloin tulo on hänen nostettavissaan, vaikka hänen ei olisi sitä vielä tuolloin nostanutkaan. Edellä esitetyn esimerkin mukaisessa tilanteessa yrittäjä ilmoittaisi omistamiensa pörssiosakkeiden perusteella saamansa osinkotulon henkilökohtaisella veroilmoituksellaan vasta vuoden 2025 tulona, sillä yhtiökokouksen päätöksen mukaan osinko on nostettavissa 20.1.2025 lähtien.