Yrittäjäpuolisoiden harjoittamat erilliset yritystoiminnat. Keskinäiset toimeksiannot ja veloitukset tuloverotuksen kannalta

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
Markku Ojalan erikoisalana on erityisesti yritysverotuksen substanssi- ja menettelykysymykset.
15.9.2022
markku
Markku Ojala johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Tmi-yrittäjä toimii rakennusalalla. Hänellä on aviopuoliso, jolla on sivutoiminen toiminimi, jonka nimissä hän tarjoaa siivouspalveluita. Toimeksiannot tulevat pääasiassa muualta kuin omalta puolisolta. Puolisonsa yritystoimintaa varten hän on tarjonnut siivouspalveluja muutamina päivinä vuodessa ja laskuttanut ne oman yrityksensä kautta. Voiko näin toimia? Vai olisiko tuloa pitänyt jakaa rakennusalalla toimineen veroilmoituksella?

Vastaus:

Aviopuolisot voivat kyllä sopia keskenään siitä, että toinen puolisoista tarjoaa siivouspalvelua toisen puolison yritystoimintaa varten. Ja varsinkin näin, kun puoliso siis aidosti näyttäisi harjoittavan – vaikkakin sivutoimisesti – siivouspalvelutoimintaa ja tarjoavan palveluita pääosin ulkopuolisille. Ja jos puoliso on tosiaan tuottanut toisen puolison yritystoimintaa varten vain satunnaisesti siivouspalveluita, niin tällöin ei voida katsoa, että he yhdessä harjoittaisivat elinkeinotoimintaa ja että yritystulo pitäisi tällöin jakaa puolisoiden kesken verotettavaksi. Vaikka kyseessä ovatkin aviopuolisot, niin tästä huolimatta heitäkin koskee omaisuuden erillisyyden periaate ja he voivat tehdä esim. sopimuksia keskenään.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy verotuksestaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki