Verollinen vuokra vai veroton kiinteistön käyttöoikeuden luovuttaminen?

23.8.2016
markku
Markku Ojala johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Kynsistudio toimii parturi-kampaamon vuokraamassa liikehuoneistossa. Studiolla on käytössään sermillä erotettava noin neljän neliömetrin tila ja omat tarvikkeet kynsien laittamiseen ja huoltoon. Kampaamoyrittäjä veloittaa studiolta toimitilavuokraa. Onko vuokra verollista vai onko kyse verottomasta kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta? Liikehuoneistossa toimii myös parturi-kampaajia niin sanottuina tuolivuokralaisina, joilta perityn vastikkeen kampaamoyritys käsittelee verollisena.

Tapaus eroaa perinteisestä parturi-kampaamojen niin sanotusta tuolivuokrauksesta siinä, että tuolivuokralaiselle ei yleensä anneta tiettyä tilaa yksinomaiseen käyttöön ja vuokra sisältää yleensä myös muuta palvelua kuin pelkän tilan luovutuksen. 

Kynsistudio ei saanut kampaamolta muita palveluja kuin oikeuden liikehuoneistossa rajatun tilan käyttöön. Kysymys siis kuuluukin, onko kyse pikemminkin verottomasta AVL 27 §:n mukaisesta kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta kuin verollisesta 1 §:n mukaisesta palvelun myynnistä. 

Kiinteistön käyttöoikeuden luovutus on siis AVL 27 §:n mukaan verotonta, mutta luovuttaja voi hakeutua vuokrauksesta verovelvolliseksi. Pienin niin sanottu hakeutumisyksikkö on huoneisto tai muu selvästi erottuva, toiminnallisen kokonaisuuden muodostava tila. Tässä tapauksessa oli kyse liikehuoneiston sisällä sermein erotetusta tilasta.

Hakeutumisen kannalta ratkaisevaksi kysymykseksi jäi se, että erottuuko studio riittävästi kampaamon muista tiloista ja onko tila studion yksinomaisessa käytössä.

Kysyjä esitti saman tulkintakysymyksen kynsistudion maksaman vuokran verokohtelusta myös Verohallinnon vastauspankkiin. Verohallinnon antaman vastauksen (29.4.2016, ID 201621809) ja näkemyksen mukaan studion maksama vuokra voi olla vastiketta kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta, jos:

  • studiolla on yksinomainen oikeus hallita tilaa omistajan tavoin ja sulkea muut henkilöt tilan käytön ulkopuolelle ja,
  • että vuokra ei määräydy todellisten käyttötuntien mukaan ja lisäksi,
  • että studion yrittäjä käyttää omia tarvikkeitaan, jolloin vuokra ei sisällä muuta kuin tuon kiinteistön rajatun tilan käytön.

Verohallinto siis näyttäisi siis tulkitsevan AVL 27 §:ää siten, että rajatun tilan vuokraaminen liikehuoneiston sisältä voi olla verotonta kiinteistön käyttöoikeuden luovutusta, josta parturi-kampaamo voi sitten hakeutua verovelvolliseksi.

Verovelvolliseksi hakeutumisesta, niin sanotusta hakeutumisketjusta (esim. keskinäinen kiinteistöyhtiö–osakas–vuokralainen) ja siitä, mitkä kriteerit niin sanotun loppukäyttäjän on täytettävä, voit lukea lisää Verohallinnon ohjeesta Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen (31.12.2007, 1962/40/2007). 

Ohjeen lisäksi kannattaa tutustua myös Tilisanomissa 5/2014 julkaistuun artikkeliin ”Arvonlisäverovastikkeen laskenta keskinäisessä kiinteistöosakeyhtiössä”. Artikkelissa kerrotaan, miten hakeutumisesta saatava verohyöty voidaan kanavoida osakkeenomistajille kahden vaihtoehtoisen mallin, niin sanottujen hyöty osakkaalle- ja hyöty yhtiölle -mallien, avulla.

 

Markku Ojala
johtava asiantuntija 
Taloushallintoliitto

Verotukseen liittyvissä asioissa liiton neuvojana toimii johtava asiantuntija Markku Ojala. 

Veroneuvonta:markku.ojala@taloushallintoliitto.fi tai p. 09 6850 5734.

Kun otat jäsenneuvontaan yhteyttä, kerro nimesi, tilitoimistosi yhteystiedot ja jäsennumerosi, joka oikeuttaa palvelun käyttöön. Jäsennumero on sama kuin asiakasnumerosi liiton laskutuksessa. Jos et tiedä jäsennumeroasi, voit selvittää sen liiton toimistosta ennen yhteydenottoa jäsenneuvontaan. Palvelu on jäsenille maksuton. 

Kysy verotuksestaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki