Ulko­maalaisen elin­keinon­harjoittajan Suomessa tarjoama henkilö­kuljetus­palvelu – käännetty vero­velvollisuus vai ei?

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Markku Ojalan erikoisalana on erityisesti yritysverotuksen substanssi- ja menettelykysymykset.
12.2.2024
markku
Markku Ojala johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Latvialainen taksiyrittäjä tekee alihankintaa suomalaiselle taksiyritykselle. Sovelletaanko myyntiin käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta? 

Vastaus:

Arvonlisäverolain 68 pykälän mukaan henkilökuljetuspalvelu on myyty Suomessa, jos se suoritetaan täällä. Palvelu on siis myyty Suomessa ja vero suoritetusta palvelusta on maksettava tänne – joko myyjä tai ostaja.

Arvonlisäverolain 9 pykälässä on säännökset käännetystä verovelvollisuudesta. Säännöksessä kerrotaan, että verovelvollinen on aina kuitenkin myyjä, jos kyse on henkilökuljetuspalvelusta. Tämä siis tarkoittaa, että myyjän pitäisi rekisteröityä tänne Suomeen. 

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy verotuksestaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki