Tapahtuneen osakevaihdon ilmoittaminen osakeyhtiön ja osakkeenomistajan veroilmoitustiedoissa

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
Markku Ojalan erikoisalana on erityisesti yritysverotuksen substanssi- ja menettelykysymykset.
25.5.2022
markku
Markku Ojala johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Osakas A on omistanut A Oy:n koko osakekannan. Osakas A on luovuttanut vuonna 2020 osakevaihdolla A Oy:n koko osakekannan perustettuun B Oy:n apporttina. Rahavastiketta ei käytetty. Osakkaan esitäytetyllä veroilmoituksella ei kohdassa arvopapereiden luovutusvoitot näy kyseistä luovutusta. Miten OmaVerossa täytetään kohta luovutettu omaisuus, että tulee oikein? Tapaukseen on haettu ennakkoratkaisu verottajalta ja osakevaihdossa syntynyttä voittoa ei katsota hakijan veronalaiseksi tuloksi ja vaihdossa vastaanotettujen osakkaiden hankintamenona pidetään luovutettujen osakkaiden verotuksessa poistamatta olevaa hankintamenoa.

Vastaus:

Osakevaihtotilanteissa kannattaa toimia seuraavasti:

  • Veroilmoituksen 6B kansilehdelle ”rasti ruutuun”, jos yhtiö on ollut osakevaihdossa hankkivana osapuolena (kts. kuva alla)
  • 6B-lomakkeen yhteyteen/OmaVero-palveluun vaatimus siitä, että yritys haluaa toimittavan ennakkoratkaisun mukaan.

Yksityishenkilön veroilmoituksella ei ole kohtaa tiedon antamiseksi osakevaihdosta. Henkilö voi liittää ennakkoratkaisun veroilmoitukseen/OmaVero-palveluun tai antaa vapaamuotoisen liitteen, jossa vaatii ennakkoratkaisua noudatettavaksi.

Verotuksen toimittamista varten olisi hyvä vielä kuvata, että osapuolet ovat käytännössä myös toimineet niin kuin ennakkoratkaisuhakemuksessa on esitetty toimittavaksi. Ei ole välttämätöntä, mutta saattaa sujuvoittaa käsittelyä.

Yksityishenkilön veroilmoituksessa ei siis ole tosiaan erityistä kohtaa tai liitettä, jossa osakevaihdosta kerrottaisiin.

Kuvakaappaus verolomakkeen 6B kansilehdestä:

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy verotuksestaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki