CTA Paikka
CTA Paikka

Takaus­velan perusteella maksettu korko ja takautumis­oikeuden perusteella saatu korko – henkilön tuloverotus

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
Markku Ojalan erikoisalana on erityisesti yritysverotuksen substanssi- ja menettelykysymykset.
3.8.2023
markku
Markku Ojala johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Yrityksen omistaja on taannut yrityksen lainoja, ja maksuvaikeuksien vuoksi lainat ovat menneet ulosottoon. Lainojen takaajana omistajayrittäjän tuloista tehdä ulosotto ja ulosottoviraston kuittien mukaan ulosottoa on kohdistettu takauksen alaisille lainoille. Ulosottokuittien perusteella omistaja nostaa yrityksen tililtä koko ulosottosumman sisältäen sekä pääoman että ulosottomaksut ja viivästyskorot. Miten näitä takaajana maksettuja ja yhtiöltä veloitettuja korkoja käsitellään omistajayrittäjän verotuksessa. 

 

Vastaus

Takaaja voi tuloverolain 58 a §:n mukaan vähentää pääomatuloistaan takausvastuun perusteella maksamansa koron, jos korko on aiheutunut alkuperäisen velallisen elinkeinotoiminnan velasta.  Takaaja voi vähentää korot, jotka kertyvät velallisen todetusta maksukyvyttömyydestä lähtien. 

Takaajalla on takautumisoikeus eli niin sanottu regressioikeus, jonka perusteella hänellä on oikeus periä maksamansa summa takaisin velalliselta. 

Tuloverolain 33 pykälän mukaan korko on henkilöverotuksessa veronalaista pääomatuloa. Mainitun pykälän 1 momentin mukaan korkoon rinnastettavana hyvityksenä pidetään myös takaajan tai muun vakuuden asettajan alkuperäiseltä velalliselta saamaa sellaista korkoa vastaavaa hyvitystä, jonka takaaja tai muu hyvityksen saaja on vähentänyt verotuksessa. 

Jos siis korko on aiheutunut alkuperäisen velallisen elinkeinotoiminnan velasta, takaaja voi vähentää yhtiön puolesta maksamansa koron pääomatuloistaan. Ja mikäli takaaja saa takautumisoikeutensa perusteella perittyä maksamansa ja verotuksessa vähentämänsä koron takaisin, tässä tilanteessa tällainen takaisin saatu korko on veronalaista pääomatuloa takaajan verotuksessa. 

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy verotuksestaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki