Pitkävaikutteinen meno ja ns. hyllypoisto: voiko poiston vähentää haluamanaan poistoajan päättymisen jälkeisenä vuonna?

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
Markku Ojalan erikoisalana on erityisesti yritysverotuksen substanssi- ja menettelykysymykset.
8.9.2022
markku
Markku Ojala johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Yrityksellä on pitkävaikutteisista menoista hyllypoistoja 1,3 miljoonaa. Poistoaika on kirjanpidossa loppunut, mutta luimme että hyllypoistoa ei menetetä kokonaan, vaan se voidaan vähentää, kun poistoaika päättyy (KHO 2008/3372). Hyllypoistoja ei haluttaisi nyt poistoajan päätyttyä kuitenkaan vähentää, koska yhtiöllä on verotuksessa vähennettävissä olevia tappioita.O nko hyllypoisto pakko vähentää, kun poistoaika päättyy vai voiko sen vielä jättää mahdollisesti käytettäväksi tulevaisuudessa?

Vastaus:

Pitkävaikutteiset menot vähennetään verotuksessa tasapoistoin elinkeinoverolain 24 pykälässä kerrotuin tavoin. Jos pitkävaikutteisesta menosta on tehty kirjanpidossa poisto, mutta jätetty se tekemättä yrityksen tuloverotuksessa, tästä syntyy ns. hyllypoisto. Mainitsemassasi KHO:n ratkaisussa on linjattu, että tämä verotuksessa tekemättä jäänyt poisto siirtyy vähennettäväksi poistoajan viimeisenä vuonna. Poistoajan muina vuosina sitä ei voi vähentää. Käsittääkseni poiston tekemistä ei voi kuitenkaan siirtää tehtäväksi poistoajan päättymistä myöhäisempänä vuonna. Ei siitäkään huolimatta, että se voisi olla järkevämpää verotuksessa vähennettävien tappioiden vanhentumista ajatellen.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

 

Kysy verotuksestaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki