Kiinteistön kuuluminen elinkeinotoiminnan tulolähteelle ja oikea omaisuuslaji

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
Markku Ojalan erikoisalana on erityisesti yritysverotuksen substanssi- ja menettelykysymykset.
11.5.2022
markku
Markku Ojala johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Osakeyhtiö omistaa kiinteistön, jota vuokrataan osakkaalle ja hänen perheelleen. Lisäksi pieni osa kiinteistöstä on yhtiön varastokäytössä liittyen varsinaiseen elinkeinotoimintaan. Tuleeko kiinteistön arvo jaotella veroilmoituksella osin käyttöomaisuuteen/kiinteistöön ja osin muuhun omaisuuteen? Vai ratkaiseeko ”pääasiallinen” käyttö eli kuuluuko kiinteistö kokonaisuudessaan muuhun omaisuuteen veroilmoituksella?

Vastaus:

Kiinteistön pääasiallinen käyttö ratkaisee ensinnäkin sen, että kuuluuko tietty omaisuuserä elinkeinotoiminnan tulolähteelle vai ei. Jos kiinteistöä käytetään yksinomaan (100 %) tai pääasiallisesti (yli 50 %) elinkeinotoimintaa välittömästi tai välillisesti palvelevaan tarkoitukseen, kiinteistö kuuluu elinkeinotoiminnan tulolähteelle. Tällöin pitää vielä ratkaista, että kuuluuko omaisuuserä yrityksen rahoitus-, vaihto- vai käyttöomaisuuteen.

Ymmärtääkseni, jos huoneisto on esim. osakkeenomistajalla luontoisetukäytössä, kyse on käyttöomaisuudesta. Kiinteistö palvelee tällöin välillisesti yhtiön elinkeinotoimintaa, kun se on henkilökunnan asumiskäytössä luontoisetuna.

Jos sen sijaan huoneisto on annettu omistajayrittäjälle vuokralle normaalilla vuokrasopimuksella, kyse on muusta tulonhankkimistoiminnasta kuin elinkeinotoiminnasta ja muuhun omaisuuden omaisuuslajiin kuuluvasta omaisuudesta. Vuokrauksesta syntyneet juoksevat tulot ja menot sekä mahdollinen myyntivoitto tai -tappio käsitellään tällaisessakin tilanteessa kuitenkin elinkeinotoiminnan tulolähteen tuloina, menoina ja myyntivoittoina tai -tappioina.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy verotuksestaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki