Auton poistojen ja käyttömenojen vähentäminen yritystulosta – auton omistusoikeus osakkeenomistajalla ja hallintaoikeus yhtiöllä

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
Markku Ojalan erikoisalana on erityisesti yritysverotuksen substanssi- ja menettelykysymykset.
31.5.2022
markku
Markku Ojala johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Auton käyttömenot ja poistot saa kirjata kuluksi, kun omistaja on rahoitusyhtiö ja haltijana yhtiö. Haluaisin varmistuksen siihen, että voiko kuitenkaan yhtiön osakkeenomistajan omistaman auton kuluja vähentää osakeyhtiön verotuksessa, vaikka yhtiö olisi merkitty auton haltijaksi.

Vastaus:

Rahoitusyhtiötilanteissa sopimukseen saatetaan ottaa omistuksenpidätysehto, jolloin omistusoikeus siirtyy vasta kauppahinnan tultua kokonaan maksettua. Verotuksessa omistuksenpidätysehto on katsottu ns. vakuustoimeksi ja sopimus sekä auton hallinnan luovutus yritykselle oikeuttavat tekemään poiston auton hankintahinnasta ja toki myös vähentämään auton käyttömenot. Ja tosiaan, jos yhtiö on merkitty rekisteriin osakkeenomistajansa omistaman auton haltijaksi, se ei vielä tuota poisto-oikeutta. Käytännössä yhtiön ja sen osakkeenomistajan pitäisi tehdä luovutussopimus, jossa auton omistusoikeus siirtyy yhtiölle.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy verotuksestaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki