Työmatkat joukkoliikenteen arvokortilla – tosittaminen

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Janne Fredmanin erityisalana on taloushallintojärjestelmien tuotekehitys.
8.11.2022
Janne Fredman
Janne Fredman johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Teen satunnaisesti työmatkoja pääkaupunkiseudulla joukkoliikenteessä. Maksan matkat matkakortin arvolla. Pitääkö minun hakea raportti kuiteista HSL:n palvelupisteestä matkalaskuja varten? 

Vastaus:

Terveisiä työnantajallesi. Vahva suositukseni on EI! Kirjanpidon näkökulmasta asia on huomioitu Kilan menetelmäohjeen kohdassa 5.4. 

 Eräissä tapauksissa matkustaja ei saa maksamastaan kulusta tositetta tai tositteen hankkimisesta aiheutuisi kulun vähäisyyteen nähden kohtuuton kustannus. Näin voi olla esimerkiksi käytettäessä joukkoliikenteen arvokorttia. Samaten tosite voi jäädä saamatta järjestelmävirheen tai käyttäjävirheen vuoksi esimerkiksi pysäköintilaitoksessa. Tällöin muuna selvityksenä voidaan pitää esimerkiksi matkalaskulle kirjoitettavaa selitettä, kuten ”matka seutulipulla”.

Verotuksen näkökulmasta en usko, että verottaja puuttuu verotarkastuksessa tositteiden puuttumiseen, jos matkustus ei ole säännöllistä. 

Jos kuitenkin työnantajasi vaatii sinua tositteen (HSL:n raportti) toimittamaan, niin muista, että sen hankkiminen on työaikaa. Jos taas raportin saa “tulostettua” verkosta vaikkapa pdf-tiedostoksi, voi sen tulostaa vaikka kerran vuodessa vuositasolla matkalaskujen liitteeksi. Itse en jaksaisi sitä jokaiseen matkalaskuun laittaa. 

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Katso kaikki