Tositteiden numerointi pienessä maksuperusteisessa kirjanpidossa

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Janne Fredmanin erityisalana on taloushallintojärjestelmien tuotekehitys.
31.5.2022
Janne Fredman
Janne Fredman johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Meillä on pieni asiakas, jolle pidämme tilikauden aikana maksuperusteista kirjanpitoa tiliotteen perusteella. Tositteita on tiliotteen lisäksi yleensä muutama per kuukausi. Tiliotteen numerointina toimii kuukausi/päiväys ja kirjauksille automaattisesti tuleva juokseva numero. Emme ole numeroineet tulo- ja menotositteita vaan vain arkistoineet ne kuukausitteisen tiliotteen yhteyteen. Onko tämä menettely hyvän kirjanpitotavan mukainen.

Vastaus:

Jos liiketapahtumien määrä on pieni (luokkaa alle 10 per kuukausi), niin mielestäni kyllä. Tositteen numerona toimii tiliotteen kirjausrivin juokseva numerointi ja meno/tulotositteet (lasku, kuitti) ovat vaikeuksitta kytkettävissä kirjaukseen summan ja päiväärän perusteella.

Jos oikein pilkuntarkasti haluaisi lain kirjainta noudattaa, niin voisi laskuun ja kuittiin tuon juoksevan numeron raapustaa.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Katso kaikki