AVI:n rahan­pesu­rekisteri – kirjan­pitoa vai yrityspalvelua

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Janne Fredmanin erityisalana on taloushallintojärjestelmien tuotekehitys.
2.2.2024
Janne Fredman
Janne Fredman johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Pitääkö tilitoimistomme rekisteröityä AVIn rekisteriin yrityspalvelun tarjoajana vai kirjanpitäjänä? Yrityspalvelun tarjoajan osalta veloitus on suurempi.

Vastaus:

Vuonna 2024 yrityspalvelun tarjoajan veloitus sähköisestä ilmoituksesta on vuonna 530 euroa ja kirjanpitäjän 315 euroa. Maksut vahvistetaan vuosittain. Lähtökohtaisesti kirjanpitäjänä, ellette tee jotakin alla kuvatuista toiminnoista/palveluista. Lihavoin ne, joita eräät tilitoimistot tarjoavat. 

Rahanpesulain 1 luvun 2 §:n 1 momentin 21 kohdan mukaan rahanpesulakia sovelletaan yrityspalvelun tarjoajiin. Yrityspalvelun tarjoajalla tarkoitetaan yhteisöä tai elinkeinonharjoittajaa, joka tarjoaa liiketoimintana kolmannelle osapuolelle jotakin seuraavista palveluista:  

  • Yhteisön perustaminen toimeksiannosta. Siten esimerkiksi valmisyhtiöiden kauppaa ei lueta yrityspalveluksi. Myöskään pelkkä avustaminen yhtiön tai muun oikeushenkilön perustamisessa ei ole rekisteröitymistä edellyttävää toimintaa. 
  • Yhtiöoikeudellisesti vastuullisena henkilönä, yhtiömiehenä tai samankaltaisessa asemassa muussa oikeushenkilössä toimiminen kolmannen henkilön puolesta. 
  • Kotipaikan, yritys- tai postiosoitteen tai muiden vastaavien palvelujen tarjoaminen. 
  • Ulkomaisen express trustin tai oikeusmuodoltaan samankaltaisen oikeudellisen järjestelyn omaisuudenhoitajana toimiminen Suomessa. 
  • Hallintarekisteröinnin hoitajana toimiminen, kun hallintarekisteröinnin hoitaja on merkitty muun kuin julkisen osakeyhtiön osakasluetteloon.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

 

Päivitetty 6.2.2024: Veloitushinnat päivitetty vuoden 2024 hintoihin.

Katso kaikki