Yrityksen toimi­piste yrittäjien varsinainen työn­tekemis­paikka, vaikka työskentely olisi väli­aikaista

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Eija Männistön erikoisalaa on palkka- ja henkilöstöhallinto.
22.3.2023
Eija Männistö
Eija Männistö henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Kyse on yrittäjäpariskunnasta, joka omistaa osakeyhtiön, joka toimii kaukana yrittäjien nykyisestä asuinpaikkakunnasta. Yrittäjäpariskunta nostaa yhtiöstään palkkaa sekä osinkoja, mutta eivät pääsääntöisesti enää työskentele yhtiössä paikan päällä, vaan hoitavat vain hallinnollista puolta. Vuoden aikana heille tuli kuitenkin vastaan tilanne, että yhtiöstä irtisanoutui useampi työntekijä samaan aikaan, joten heidän täytyi itse lähteä paikkaamaan työvuoroja. Koska heillä ei ole enää asuntoa lähellä yhtiön toimipaikkaa (oma virallinen asunto on satojen kilometrien päässä), asuivat he osittain hotellissa ja osittain vuokramökissä sen ajan, jonka he työskentelivät paikan päällä yrityksen toimipisteessä.

Kysymys kuuluukin seuraavasti: koska yhtiön korvasi heille tältä noin kuukauden kestäneeltä työskentelyajalta nämä majoituskulut, niin tuleeko tästä laskea heille luontoisetu, vaikka heillä ei tosiaan ole lähelläkään vakituista asuntoa ja vaikka tämä työskentely oli väliaikaista, vai voiko yhtiön vain korvata kulut, eikä tätä katsottaisi palkaksi? 

Vastaus:
Varmistin asian vielä veron ennakkoperinnän asiantuntijalta. Hänen näkemyksensä on, että yrityksen toimipiste toisella paikkakunnalla on yrittäjien osalta heidän varsinainen työtekopaikkansa kun he työskentelevät siellä. Tällöin majoitus- tai matkakuluja ei voi maksaa verovapaasti, vaan ne on käsiteltävä heidän osaltaan muuna luontoisetuna ja ilmoitettava tulorekisteriin. Vertailuna asiantuntija esitti tilanteen, että jos yrittäjät olisivat palkanneet yrityksen toimipisteeseen sijaisen tuon kuukauden ajaksi, niin se olisi ollut sijaisellekin varsinainen työskentelypaikka. 

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy palkoistaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki