CTA Paikka
CTA Paikka

Yrittäjäosakkaan autoedun keskeyttäminen

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Eija Männistön erikoisalaa on palkka- ja henkilöstöhallinto.
22.9.2022
Eija Männistö
Eija Männistö henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Yhtiön liiketoiminta on käytännössä loppunut koronan takia. Normaalit juoksevat kulut tietysti pyörivät, mutta laskutettavaa myyntiä ei tällä hetkellä ole. Palkanmaksu on keskeytynyt ja osakeyhtiön yksinyrittäjä on ilmoittanut, että ei käytä leasing-autoa ennen kuin työt taas jatkuvat.  Voiko autoetu jäädä ”tauolle”?

Vastaus:

Normaalisti työsuhteessa olevan palkansaajan kanssa yritys voi tehdä sopimuksen luontoisedun keskeyttämisestä, jolloin työntekijä palauttaa auton ja avaimet työnantajalle. Mutta osakasyrittäjän osalta Verohallinto on katsonut, että yrittäjän ”itsensä” kanssa tekemä sopimus ja avainten palauttaminen yhtiölle eivät vielä riitä näytöksi, että autoedusta on luovuttu. Ajopäiväkirjan merkinnät eivät myöskään riitä, koska luontoisetu muodostuu ja on olemassa, kun auto on henkilön käytettävissä, vaikka sillä ei ajettaisi lainkaan. 

Osakasyrittäjän kohdalla on mahdollista luopua autoedusta poistamalla se liikennekäytöstä Traficomin sivuilla, jolloin myös vakuutusyhtiölle menee tieto asiasta, ja vakuutusmaksuja ei poistoajalta tule. Liikennekäytöstäpoiston voi tehdä joko auton haltija tai omistaja, joten merkitystä ei ole sillä, onko kyseinen auto yrityksen oma vai leasing-auto. Kun auto on poistettu liikennekäytöstä, ei myöskään ole väliä sillä, säilytetäänkö autoa poiston aikana yhtiön liikepaikalla vai osakastyöntekijän kotipihassa.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy palkoistaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki