Ravintoetu vuosiloman aikana

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Eija Männistön erikoisalaa on palkka- ja henkilöstöhallinto.
8.9.2022
Eija Männistö
Eija Männistö henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Työnantaja tarjoaa työntekijöille ravintoedun ja työntekijöillä mahdollisuus ruokailla työpaikkaruokalassa työpäivän aikana. Käytäntö ollut jo vuosikausia käytössä ja nyt palkansaajat ovat havahtuneet kyselemään ravintoedun lomakorvauksen perään. Onko työnantaja velvollinen maksamaan korvauksen, vaikka työsopimuksella maininta, että etuus käytettävissä vain työpäivinä? Entä täytyykö ravintoetu ilmoittaa jokaiselle työpäivälle, kun se on käytettävissä? Ja jos ei, niin täytyykö sen tueksi olla sitten selvitys, milloin etuutta on käytetty eli joku nimilistaseuranta ruokailun järjestäjältä?

Vastaus:

Ravintoetuna järjestetyn ruokailun voi antaa jokaisena Suomessa tehtynä työpäivänä. Vuosiloman aikana sitä ei voi antaa arvostettuna alempaan verottajan hyväksymään arvoon. Vuosilomalain 9 § määrittää, että ”Palkkaan kuuluvat luontoisedut on vuosiloman aikana annettava vähentämättöminä. Luontoisedut, jotka eivät ole työntekijän käytettävissä vuosiloman aikana, korvataan rahalla.”. Eli työntekijöille tulee maksaa ravintoedun summa loman ajalle kohdistuvilta työpäiviltä. Käytännössä siis viikon loman ajalta kokoaikaiselle työntekijälle 5 työpäivää kertaa ravintoedun määrä.

Ravintoetu käsitellään palkoissa siltä osin kuin työntekijä etua käyttää, ei niiltä päiviltä, jolloin etua ei ole käytetty. Käytännössä esimerkiksi sopimusruokalassa voi olla lista, johon työntekijä kuittaa, kun on käynyt syömässä. Käytössä. voi olla myös esimerkiksi ravintoetua varten annettu maksukortti. Seuranta on siis järjestettävä jollain tavoin, että saatte palkoissa käsitelty edut oikein.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy palkoistaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki