Raha- ja tavarapalkinnot tulorekisterissä

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimistossa-lehdessä julkaistaan neuvontaan tulleita kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.
30.3.2020
Eija Männistö
Eija Männistö henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Minulla on asiakkaana pieni yhdistys, joka järjestää kilpailuja, joissa jaetaan raha- ja tavarapalkintoja. Luin tulorekisterin uudistuksista, jotka tulivat vuoden vaihteessa. Onko nyt siis niin, että tulorekisteriin pitää ilmoittaa palkinnot vain 100 euroa ylittävältä osalta?

Vuodenvaihteessa Tuloverolakia (84 §) muutettiin niin, että kilpailupalkinnot eivät ole veronalaista tuloa, jos palkintojen arvo saajalleen on enintään 100 euroa verovuodessa. Edellytyksenä on, ettei palkintoa ole saatu työsuhteessa eikä työkorvauksena ja palkinto on saatu kilpailusta suorituksen perusteella (verovapaus ei koske urheilijan saamia palkkioita ja palkintoja). Kilpailupalkintojen verovapautta ei ole rajoitettu koskemaan vain yhdistyksiä. Mikäli palkinnot ovat verovapaita, niitä ei ilmoiteta tulorekisteriin.

Mikäli kilpailupalkinto ylittää 100 euron rajan, se on ilmoitettava koko arvostaan tulorekisteriin. Tavarapalkinto on ilmoitettava käypään arvoon eli mitä sen myymisestä saamishetkellä maksettaisiin. Jos 100 euroa ylittävän kilpailupalkinnon saa useamman henkilön ryhmä, se on ilmoitettava tulorekisteriin, vaikka arvo henkilöä kohden jäisi alle 100 euron.

Veronalaiseksi tuloksi ei edelleenkään huomioida vaihtoarvoltaan merkityksettömiä esineitä, kuten lippikset, pokaalit, karkkipussit ja kahvipaketit.

Kysy palkoistaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki