Matkakustannukset – lääkäriyrittäjän ensisijainen ja toissijainen työntekemispaikka 

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Eija Männistön erikoisalaa on palkka- ja henkilöstöhallinto.
1.9.2022
Eija Männistö
Eija Männistö henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Kyseessä on yhden omistajayrittäjän Oy, jonka kautta toimii lääkärinä. Yrittäjä tekee säännöllisesti 1 – 3 pv/vko työtä asiakkaiden tiloissa, mutta myös kotona sijaitsevasta työpisteestä käsin verkkolääkärityötä valtakunnalliselle lääkäriasemaketjulle. Asiakkaan tiloissa töitä on lähinnä 1 pv/vko per asiakas. Lisäksi kaksi niistä on eri kunnan alueella (työterveyslääkäri). Henkilöllä on autoetu omasta Oy:stä.

Kunhan mikään työntekemispaikka ei ole pääsääntöinen (sama paikka 3pv/vko), niin lasketaanko asiakkaiden toimipisteet erityiseksi työntekemispaikoiksi, jolloin luontoisetuautolla ajo niihin olisi työajoa eikä yksityistä, ja jolloin saisi tehtyä autoedusta alennuksen? Tai vaihtoehtoisesti, jos auto on oma, niin nosta saisi verovapaan kilsakorvauksen?

Vastaus:

KHO:n ratkaisu KHO:2013:137 sopinee tähän tilanteeseesi. Lopputulemana sen perusteella olisi, että saman kunnan alueella, jossa oma toimipiste on ja ilmeisesti henkilö myös asuu, olisivat varsinaisia työntekemispaikkoja. Ratkaisun mukaan valtakunnalliselle ketjulle palveluita tuottaneen silmälääkärin osalta katsottiin, että toisilla paikkakunnilla olevat toimipisteet olivat toissijaisia työntekemispaikkoja, joihin matkustamisen kustannukset voitiin maksaa verovapaasti.

Kun kyseessä olisi toissijainen työntekemispaikka, niin on kyseessä työmatka, jolloin omalla autolla voidaan maksaa kilometrikorvaukset. Tai vaihtoehtoisesti luontoisetuauton kohdalla pienentää verotusarvolaskelmalla perusarvo 80 %:iin, kunhan työajoista pidetään ajopäiväkirjaa ja työajoja on vuodessa yli 30 000 km. Päivärahoja toissijaiselle työntekemispaikalle tehdyistä matkoista ei voi maksaa verovapaasti.

Ohessa KHO:n päätös kokonaisuudessaan, katsothan vielä, että sopii tilanteeseesi, kun tunnet tapauksen tarkemmin https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/vuosikirjapaatokset/1377669647088.html

Tässä päätöksen ratkaisu:

”Asiassa saadun selvityksen mukaan B Oy:n silmälääkärin A:n vastaanottotoiminta Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Lahdessa, Kouvolassa, Kuusankoskella, Orimattilassa ja Kotkassa C-optikkoliikeketjuun kuuluvissa toimitiloissa on vakituista ja säännöllistä. Yhteistyösopimuksen mukaisesti C-ketju antaa B Oy:n silmälääkärin käyttöön vastaanottotilat tarvittavine laitteineen ja avustavine henkilökuntineen, huolehtii potilasasiakirjoista sekä maksun perinnästä ja tilityksestä B Oy:lle. Näitä optikkoliikeketjun toimitiloja on pidettävä A:n työantajan B Oy:n vakituisina toimipaikkoina.

Eniten vastaanottopäiviä on ollut Hämeenlinnassa, jossa on B Oy:n kotipaikka ja jossa A itse asuu. Hämeenlinnassa sijaitsevia optikkoliikeketjun toimitiloissa olevia vastaanottotiloja on pidettävä A:n ensisijaisina varsinaisina työpaikkoina ja muita edellä mainittuja vastaanottotiloja A:n toissijaisina työpaikkoina. B Oy voi siten maksaa näihin toissijaisiin työpaikkoihin tehdyistä matkoista johtuvat matkustamiskustannusten korvaukset ennakonpidätystä toimittamatta.”

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy palkoistaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki