CTA Paikka
CTA Paikka

Lääkärintodistus ei aina tarkoita palkanmaksuvelvollisuutta

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Eija Männistön erikoisalaa on palkka- ja henkilöstöhallinto.
7.11.2022
Eija Männistö
Eija Männistö henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Kuulin, että joillain ICD-sairauden koodeilla työnantajan ei tarvitse maksaa sairausajan palkkaa. Pitääkö tämä paikkaansa?  

Vastaus

Näin asia todella on, lääkärintodistus ei aina tarkoita palkanmaksuvelvollisuutta. Työntekijän poissaolon lääkärintodistus toki oikeuttaa. Lääkärintodistukseen merkityt koodit, joiden kohdalla tulee olla tarkkana, ovat tautiluokituksen koodit V-, W-, X-, Y-, R- ja Z-. Ne eivät kuvaa varsinaisia sairauksia, vaan ovat enemmänkin oirekoodeja. Näiden kohdalla työnantajan tai palkanlaskijan tulee pyytää työntekijältä tarvittaessa mahdollisia tarkempia selvityksiä.   

Oirekoodin parina voi kuitenkin olla lääkärintodistukseen kirjattuna toinen sairauskoodi, jolla on pääkoodista huolimatta velvollisuus maksaa palkka. 

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy palkoistaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki