CTA Paikka
CTA Paikka

Autoedun keskeyttäminen

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
Eija Männistön erikoisalaa on palkka- ja henkilöstöhallinto.
5.1.2021
Eija Männistö
Eija Männistö henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Osakeyhtiön omistajayrittäjä, joka on yrityksen ainoa työntekijä, keskeytti autoedun itseltään, koska koronatilanne aiheutti käytännössä yrityksen koko liiketoiminnan päättymisen eikä yrittäjä tule käyttämään tätä yritykselle leasing-sopimuksella hankittua autoa ennen kuin työt yrityksessä jälleen jatkuvat. Riittääkö yksintyöskentelevän omistajayrittäjän osalta ajopäiväkirjan merkinnät siitä, ettei autoa käytetä, osoittamaan autoedun keskeyttämisen?

Vastaus:

Osakasyrittäjän itsensä kanssa tekemä sopimus ja avainten palautus henkilön itsensä omistamalla yhtiölle ei ole Verohallinnon näkökulmasta riittävä näyttö siitä, että autoedusta on luovuttu.

Ajopäiväkirjan pitämisen tai vastaavan näytön esittäminen siitä, ettei autoetuautolla ole ajettu, ei myöskään ole katsottu riittävän, koska luontoisedun katsotaan muodostuvan myös silloin, kun auto on henkilön käytettävissä, vaikka sillä ei ajettaisi lainkaan.

Yksintyöskentelevä omistajayrittäjä voi todennettavasti luopua autoedustaan poistamalla autoetuauton liikennekäytöstä ilmoittamalla tästä Traficomille. Liikennekäytöstä poistamisen voi tehdä joko auton omistaja tai haltija, joten ei ole merkitystä, onko autoetuauto yrityksen oma vai leasing-auto. Liikennekäytöstäpoiston aikana ei ole myöskään merkitystä sillä, säilyttääkö yrittäjä autoa yrityksen parkki­paikalla vai omassa kotipihassa.

Työntekijän asemassa olevan kohdalla vastaavassa tilanteessa riittäisi, että autoedun keskeyttämisestä tehdään sopimus työnantajayrityksen kanssa ja auto avaimineen palautettaisiin työnantajan haltuun.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimistossa-lehdessä julkaistaan neuvontaan tulleita kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy palkoistaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki